Jurnalistul Doru Bușcu a subliniat faptul că Beijingul a ajuns în poziţia în care este acum, la nivel mondial, cu tot concursul Occidentului, care este însă „tot mai puțin conștient de efecte”.

Occidentul regretă acum că a ridicat China atât de mult?

„Occidentul nu a dezgropat China din feudalism din dorința de a-i face un bine, ci de a face profit. Și atunci nu a avut limită. Ce s-a întâmplat în China a fost făcut cu mâna Occidentului.

Sigur că Partidul Comunist văzând randamentele noi, s-a aliniat și a produs și mai tare, ceea ce a dus la o explozie uriașă a economiei chinezești. Banii trebuie apărați, și atunci s-a dezvoltat foarte tare componenta militară și conform simulărilor făcute de Occcident va depăși militar SUA. Pentru că are altă masă.

Rata de multiplicare a armamentului, a fabricilor și productivității este mai mare decât cea din Occdientul relaxat, care are un avans tehnologic, de gândire rațională și de creativitate pentru că statele astea conduse de dictaturi nu investesc atât în cercetare, cât în spionaj. Ele pleacă din start dintr-o poziție avantajoasă în opera de dezvoltare și perfecționare.

China a făcut saltul spre inovare și dezvoltare tot printr-un plagiat democratic cultural, preluând principiile, metodologia și valorile marilor universități. Și-au trimis oamenii la instrucție, și-au adus și au cumpărat pe bani grei profesori și minți Occidentale.

Există acum o universitate chinezească în primele 10 din lume, și următoarea este pe 12 sau 13. În următorii 5 ani vor fi probabil 3 universități chinezești în primele 10, dând la o parte universități importante precum Princeton sau Yale, unde au fost deschise noile domenii ale matematicii și fizicii din secolul XX.

Toate lucrurile au mers într-un parteneriat cu Occidentul tot mai puțin conștient de efecte. China a ajuns unde este metabolizând aproape integral, cu o rată de aproape 98% cunoașterea occidentală. Aproape toate mecanismele din economia chinezească, cu excepția unei emulații interne din zona consumatorulu, sunt occidentale. Toate produsele, tipurile de dezvoltare ale companiilor chinezești.

Tot armamentul chinezesc, dar și cel rusesc, este identic, de la design, la parametrii, la concepția lui. Ei vorbesc de generația 6 de avioane, sigur nu sunt la nivelul celor occidentale, dar arată la fel, se mișcă la fel. Tot războiul ăsta modern este adoptat și asimilat de China și de Rusia – luptă tot cu drone, cu rachete supersonice, cu sateliți etc.

Toate astea le-a făcut prima oară Occidentul, el le-a livrat tehnologia și a acceptat mâna de lucru ieftină. Acum este normal ca perifericii să năvălească peste imperiu și să producă mai ieftin armamentul și să lupte cu aceleași arme”, a afirmat Doru Bușcu.

China pândeşte Rusia şi i-ar putea lua din teritorii, atunci când Moscova nu va mai fi solvabilă politic și militar

Despre situaţia alianţelor militare, redactorul-şef al Caţavencii a subliniat că, la acest moment, stau faţă în faţă Statele Unite şi Europa occidentală, pe de o parte, şi Rusia şi China, de cealaltă parte.

„China va sta lângă Rusia simulând susținerea, iar când Rusia nu va mai fi solvabilă politic și militar, cred că îi va lua și teritorii”, a afirmat Doru Bușcu.

„SUA în alianță cu Europa occidentală reprezintă o parte, în cealaltă parte sunt Rusia și China. Verigile slabe din cele două părți sunt Europa continentală în partea Occidentului și Rusia, în cealaltă parte.

China are un parteneriat viclean cu Rusia, o vânează, iar Rusia va ajunge într-o situație economică tot mai proastă, militar se va împotmoli, dacă va folosi bomba nucleară va fi sfârșitul ei definitiv. Prin urmare China va sta lângă Rusia simulând susținerea, iar când Rusia nu va mai fi solvabilă politic și militar, cred că îi va lua și teritorii.

Resursele le va lua într-un mod care va merge la limita șantajului, dacă se va închide piața, China este alternativa Rusiei.

În relația dintre Rusia și China partea dominantă a fost Rusia la început, care a exportat revoluția în China, unde a avut mult timp comisari politici, a instruit armata, a livrat substanță idelologică pentru perioada Mao și începând cu Revoluția chineză.

Multă vreme au livrat și echipament militar masiv, până în anii ’80. Acum lucrurile s-au schimbat, pentru că puterea economică dă putere militară, iar aceasta pe cea politică”, a explicat jurnalistul.

Doru Bușcu: Europa s-a slăbit singură în ultimii 30 de ani, iar Brexitul a fost o micro-calamitate

Un alt subiect abordat de către Ionuţ Cristache şi invitatul său a fost poziţia tot mai slabă a Europei din ultimii zeci de ani.

Iar totul a fost amplificat de plecarea Marii Britanii din UE, cel mai dinamic membru şi cel mai puternic partener militar. După ce, în urmă cu câţiva ani, Uniunea era prima putere economică a lumii, înaintea SUA, acum se pregăteşte să cadă pe trei, după China care urcă vertiginos.

„Europa s-a slăbit singură în ultimii 30 de ani de prosperitate economică și extensie politică, au fost ani de decadență morală și intelectuală. Dacă de uităm, față de generația Kohl-Mitterand acum sunt niște oameni cu mult sub.

Mai ales că a intervenit o micro-calamitate la nivelul corpului european prin plecarea Marii Britanii care reprezenta cel mai dinamic membru, cel mai devotat noțiunilor de democrație și libertate, cel mai puternic partener militar din UE.

Și avea și al doilea aport la PIB-ul global. În urmă cu 4-5 ani, UE era înaintea SUA ca PIB total, era prima putere economică a lumii. Acum se pregătește să fie a treia, după China care urcă.

UE nu a făcut pași semnificativi spre întărirea construcției, rămâne în continuare birocratică și discreționară”, a mai declarat Doru Bușcu în cadrul podcastului difuzat pe canalul de YouTube al EVZ Capital.