Jurnalistul și scriitorul Dan Tomozei, stabilit de ani mulți la Beijing, a vorbit în podcastul EVZ-Play moderat de Robert Turcescu despre protestele fără precedent din marile orașe chinezești, politica zero-Covid și noul Război Rece dintre China și Statele Unite pentru supremație mondială, care a cunoscut o nouă escaladare odată cu războiul din Ucraina.
Economic, China a surclasat deja America
De altfel, pe plan economic gigantul asiatic deja s-a conturat în câștigător, fiind singura economie din lume pentru care recesiunea pe termen scurt și mediu este aproape exclusă. Toți indicii arată China la foarte mică distanță de SUA pentru poziția de cea mai mare economie a lumii. Jurnalistul Dan Tomozei a confirmat pentru EVZ-Capital că deși la nivel diplomatic și politic China și America se joacă de-a șoarecele și pisica, în plan economic China este un investitor strategic dincolo de Ocean.
Acesta a dat detalii despre modul în care statul chinez protejează cetățenii în fața inflației și a crizei energetice, astfel că recesiunea nu prea afectează țara comparativ cu multe alte țări. „Prețurile au rămas aceleași, curentul la stradă a rămas de bani pe kilowatt. Elementele de bază, hrană, căldură sunt asigurate, statul intervine. Contractul social funcționează”.
Dan Tomozei: Occidentul joacă duplicitar și agresiv cu China
Însă Occidentul și în special Europa are o atitudine cel puțin discutabilă față de chinezi, a mai subliniat invitatul lui Robert Turcescu. Se detașează în acest context poziția șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Comisia Europeană vorbește cu limbaj și cu voce americană. N-am înțeles de ce ea și Charles Michel au venit la Beijing. Să dai lecții de drepturile omului? Să vorbești despre lucruri pe care, în mod evident, diplomația europeană nu le controlează sau le distorsionează cu intenție? (…) China nu mai acceptă lecții din partea oricui”, a subliniat critic Dan Tomozei.
„Ar trebui privit mai în profunzime modul în care joacă Occidentul, duplicitar și pe un ton permanent agresiv. Cu cât încearcă să luxeze realitatea comunicării cu China, greșelile sunt de partea Occidentului, dar vina e tot timpul a Chinei”, a completat invitatul.
România ratează momentul geopolitic
Dan Tomozei a amintit, în acest context, că România face o mare eroare pe linia relațiilor diplomatice aproape inexistente cu gigantul asiatic, care deja se impune global pe plan economic și cultural. „Noi, din păcate, am pierdut contactul cu lumea reală, în plan economic, diplomatic, cultural cu China, în timp ce Rusia este într-un vârf istoric pe relația cu China. Din perspectivă diplomatică excelentă, din perspectivă economică la apogeu. Schimburile economice au ajuns la peste 100 de miliarde de dolari anual (…)”, a conchis jurnalistul.
Emisiunea integrală: