A absolvit Facultatea de Medicină Generală Bucureşti în 1977, iar în perioada 1977-1980 a fost intern prin concurs. A fost apoi rezident (1980-1983), medic specialist chirurg (clasificat PRIMUL PE ȚARĂ la concursul de specialitate, în 1983), iar din 1990 – medic primar chirurg la Spitalul Clinic Fundeni. În anul 1990 a obţinut titlul de doctor în medicină, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
A reușit un număr record de transplanturi hepatice, peste 900 și a salvat sute de mii de vieți până la ora actuală, prin operațiile dificile pe care le-a realizat, folosind cele mai sofisticate tehnici operatorii, dar și prin intermediul sutelor de rezidenți pe care i-a învățat să fie buni chirurgi.
Și în medicină, ca în orice alt domeniu, ca să ajungi cel mai bun ai nevoie de multă muncă și dăruire, dar și de un talent cu care numai Dumnezeu te poate înzestra. Și așa este marele chirurg, profesorul Irinel Popescu, care pentru mulți pacienți a fost și este în continuare un înger coborât din ceruri pe pământ ca să le aducă alinare și vindecare.
„Mi-a redat viața înapoi. Am murit și el m-a ridicat din morți acum 6 ani„, povestește cu lacrimi în ochi unul dintre foștii pacienți ai profesorului Irinel Popescu, operat de cancer colo-rectal. „Nu este doar un om, este un înger. Înainte să-l întâlnesc pe el, deja îmi scriam testamentul. Și apoi el a făcut un miracol și astăzi trăiesc „, a adăugat un altul.
Mesajul Claudiei
Claudia Elena este una dintre pacientele care a câștigat bătălia cu moartea, în urma unui transplant reușit de către profesorul Irinel Popescu. Ea s-a rugat, iar EL i-a trimis un vindecător.
“Cred că puțini sunt creștinii ortodocși, practicanți, care știu că există o rugăciune specială pentru ca Dumnezeu să le scoată în cale un medic profesionist potrivit suferinței fiecăruia: aceasta o rosteam permanent când am primit un mesaj prin care mi se recomanda un medic: prof. dr. IRINEL POPESCU. Acestui om -”mâna lui Dumnezeu”, vreau să-i dedic câteva gânduri: recunoștința nu se poate exprima în cuvinte căci fiecare o simte și o trăiește în funcție de propria conștiință, de propria sensibilitatea emoțională.
Mă plec în fața dăruirii și profesionalismului Domniei Voastre, cu admirația și prețuirea mamelor care și-au putut mângâia și strânge în brațe copii, din nou, și a soților care și-au putut împlini, în continuare, viața de familie. Deasemenea, mă fac mesagera recunoștinței și a fiului meu Ștefan Teodor ”o minune ulterioară acestui transplant” care este mărturie vie că ”există viață după moarte”, a transmis Claudia, transplantată în 2006.
Cartea Înțelepciunea lui Isus, fiul lui Sirah – Ecclesiasticul, cap. 38, 12-14
”Și doctorului dă-i loc căci și pe el l-a făcut Domnul și să nu se depărteze de la tine, că și de el ai trebuință. Că este vreme când și în mâinile lui este miros de bună mireasmă. Că și el se va ruga Domnului ca să dea odihnă și sănătate spre viață ”