City Insurance, prima companie de asigurări din iostorie care se va apropia de 40% din vânzările totale de RCA , continuă să șocheze. În plin scandal privind numărul impresionant de petiții formulate de păgubiți pe numele său, de cererile de faliment formulate de mai multe service-uri și de două sancțiuni primite de la ASF în nici două luni, compania își anunță partenerii că a intrat, practic, în istorie.
Niciodată după 1989 o firmă de asigurări nu a raportat prime brute subscrise la nivelul la care a făcut-o City și asta doar după primele nouă luni din 2019.
„Suntem onorați să vă informăm că în primele 9 luni din 2019 City Insurance a subscris prime de asigurare în valoare de peste 300 de milioane de euro și a efectuat plăți de daune în valoare de peste 185 de milioane de euro. Suntem conștienți că aceste rezultate ne obligă la menținerea celor mai înalte standarde de calitate, pentru toate serviciile oferite de companie! „, sună anunțul aproape arogant transmis de companie partenerilor săi. Practic, în aceste condiții, compania pare să se ducă spre 400 de milioane de euro, prime brute subscrise aproape exclusiv din RCA, nivel la care fostele vedete din domeniu, Astra Asigurări și Carpatica Asig(azi în faliment) nu visau nici măcar cumulat. Cu alte cuvinte între 2016(ianuarie) și 2019(decembrie), City Insurance se va putea lăuda cu o creștere de patru ori a primelor brute subscrise, în condițiile în care piața a rămas aproape constantă, la aceleași două miliarde de euro unde băltește de 12 ani.
Aceasta va însemna că, pe final de an, gradul de concentrare în asigurări va ajunge la cote de neimaginat până acum doi- trei ani. City Insurance va acapara, probabil, în jur de 40% din toată piață RCA, asigurarea obligatorie impusă tuturor șoferilor din România.
Totul se va întâmpla în condițiile în care City Insurance este a doua cea mai reclamată firmă de asigurări din România( cu peste 3.500 de petiții ajunse la ASF de la păgubiți ori mandatarii lor), a făcut obiectul a două sancțiuni aplicate de ASF în doar două luni și este părât în nu mai puțin de 5.900 de dosare deschise doar în ultimul an și jumătate. În această perioadă a și pierdut peste 1100 de procese.
Aceleiași firme care, conform datelor oficiale, respectă toți parametrii legali privind solvabilitatea, i se cere falimentul în câteva procese cu service-urile.
Potrivit vicepreședintelui ASF, Cristian Roșu, pentru City Insurance urmează să se anunțe și rezultatele unui amplu control desfășurat pe perioada a aproape jumătate de an. Într-o declarație pentru RL, Roșu a recunoscut că există unele probleme la City și a precizat că până la finalul lui octombrie vor intra în consiliu să rezultatele unltimului control.
În toate cazurile este vorba despre plăți întârziate sau parțiale ale daunelor, despre întârizieri în instrumentarea dosarelor sau chiar despre practici privind refuzul plăților.