EXCLUSIV: Cine e bun de plată când instanța decide altceva decât autoritățile care gestionează fondurile UE?

”Avem discuții în extenso cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a ne lămuri cum trebuie să procedăm atunci când există decizii judecătorești definitive în cazul beneficiarii fondurilor europene, iar aceste decizii diferă de constatările autorităților de management sau a organismelor intermediare”, a precizat, pentru Capital, Leonard Orban, ministrul afacerilor europene.

Reamintim faptul că, preşedintele Traian Băsescu s-a arătat nemulțumit că „instanţele decid câştigătorii unor licitaţii” făcând referire la situaţia unui tronson de autostradă al cărei finanţare ar fi fost blocată de Comisia Europeană, din acest motiv.
Orban susține însă că și la nivelul executivului comunitar există opinii diferite: ”Cei de la Directorul General pentru Agricultură au, de exemplu, o opinie diferită de cei de la Directorul General Politică Regională. Marea problemă este: ce facem în situația în care instanțele constată altceva decât au constatat autoritățile de management? Cum tratăm această chestiune? Cine și de unde suportă aceste cheltuieli? Rămân acestea eligibile?”, se întreabă Leonard Orban. Ministrul afacerilor europene susține că se negociază cu Bruxelles-ul pentru a avea o soluție și răspunsuri la toate aceste întrebări.
Acesta spune că România încearcă să convingă Comisia Europeană să accepte cheltuielile ca fiind eligibile astfel încât acestea să nu fie suportate de la bugetul național. ”Uneori riști chiar să fie suportate dublu. Pe de o parte bugetul de stat să dea banii beneficiarilor în condiția în care sumele au fost reținute, iar pe de altă parte, să se returneze banii la bugetul UE”, detaliază Orban.