Intrarea celui mai mare asigurător sub administrare specială cutremură piața din România. În vizorul arbitrului pieței intră cel puțin alte cinci companii care au arătat deja că au probleme

 

Pentru prima dată în istoria recentă a asigurărilor din România, arbitrul pieței a dispus începerea procedurii de redresare financiară la o companie de profil. Astra va avea un administrator special, care va încerca să acopere o gaură de 300 de milioane de lei, lăsată în urmă de actuala conducere. În plus, autoritatea de supraveghere în domeniu a anunțat clar că „trebuie făcută curățenie” în întreaga piaţă și că va demara controale la alte câteva companii.

Prioritate în acţiunile din perioada următoare vor avea firmele care conduc în clasamentul reclamațiilor pentru întârzieri la plata daunelor. Deloc întâmplător, primele cinci companii din topul plângerilor au mai avut probleme cu ASF sau chiar cu parchetele din România și din alte țări. Citiți în paginile Capital care sunt motivele pentru care Dan Adamescu a pierdut controlul Astra și ce companii au șanse mari să suporte sancţiuni după liderul pieței.

 

UPDATE: Ulterior redactării acestui text, Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF a declarat că "Piața asigurărilor este cangrenizată. Probleme nu sunt doar la Astra si Carpatica".

Ursache a confirmat astfel ce a scris CAPITAL arătând că ASF va continua verificările la companiile din piaţă, un indiciu pentru găsirea celor cu probleme fiind întârzierile la plata daunelor şi numărul mare de reclamaţii.

Săptămână fierbinte pentru piața asigurărilor din România. Autoritatea de supraveghere în domeniu a decis să declanșeze procedura de redresare financiară la o societate locală. Și nu este vorba despre orice asigurător, ci chiar despre liderul pieței, Astra Asigurări, care în urma deciziei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) iese de sub controlul lui Dan Grigore Adamescu, urmând să fie condusă de un administrator special, compania KPMG. Președintele ASF, Dan Radu Rușanu, a fost zgârcit cu detaliile în ceea ce privește situația de la Astra, insistând că societatea aaajuns în administrare specială în principal din cauza unui deficit de rezerve și reasigurare, dar și ca urmare a unor împrumuturi acordate unor firme din grupul deținut de Adamescu (cel mai mare fiind un împrumut de aproximativ 23 de milioane de euro către societatea care editează România Liberă). Rușanu l-a făcut vinovat pentru amânarea rezolvării situației de la Astra pe fostul președinte al CSA și vicepreședinte al ASF, Daniel Tudor, care, la rândul său, a răspuns spunând că a controlat Astra timp de cinci luni.

Pe de altă parte, milionarul Adamescu, patronul firmei de asigurare, a ales să răspundă acțiunilor ASF prin acuze politice și penale. El a mai susținut că, în urma preluării Axa România, tranzacție neaprobată de ASF, ar fi încasat 21 de mil. euro, sumă care ar fi stabilizat compania. În realitate, această sumă nu ar fi fost suficientă. În plus, compania Astra a mai arătat că rezultatele pe 2013 urmau să fie auditate de o companie din „Big Four“, deşi, potrivit informaţiilor Capital, compania solicitată, Deloitte, nu dăduse un răspuns ferm de acceptare a solicitării. Rapoartele de activitate ale Astra pe 2011 şi 2012 au fost auditate de societatea

SOCECC SRL (1 mil. lei cifră de afaceri în 2012), pe care şeful ASF a calificat-o ca fiind „o firmă de apartament“.

Până acum, nimeni nu arătat ce va însemna intrarea liderului pieței în administrare specială pentru ceilalți jucători şi nu a spus dacă mai sunt și alte societăți ale căror bilanțuri să releve hibe similare cu cele întâlnite la Astra. Nimeni nu a răspuns la întrebarea „cine urmează?“, deşi președintele ASF a anunţat clar că „trebuie să se facă curățenie“. Capital vă prezintă cauzele intrării Astra în administrare specială, inclusiv valoarea deficitului de reasigurare și rezerve, precum și numele societăților ale căror deficienţe au aprins becul roşu la ASF pentru verificări şi măsuri viitoare.  

Gaură de 300 mil. lei. De unde provine?

 

Potrivit preşedintelui ASF, compania de asi­gurări are nevoie de o „majorare de ca­pital semnificativă“, iar valoarea exactă ar urma să fie decisă de KPMG. Astra a convocat în martie acţionarii pentru a creşte cu 20 mil. lei capitalul social până la 213 milioane de lei, însă această sumă nu ar fi suficientă, fiind necesar semnificativ mai mult capital. Estimările preliminare, în urma controalelor efectuate până acum, ar indica un necesar de circa 300 milioane de lei. În urma verificărilor, ASF a constatat că Astra a supraevaluat, pe de o parte, creanţele pe care le-ar avea de încasat, subevaluând în schimb rezervele de daune pe care ar fi trebuit să le constituie pentru anumite poliţe. În jur de 150 milioane de lei au fost trecute în contabilitatea societăţii drept creanţe din asigurare, deşi contractele respective erau ieşite din perioada de valabilitate. În această situaţie s-ar afla circa un milion de contracte, multe încheiate în 2011, pe care administratorul special va trebui să le inventarieze şi evalueze, anulând creanţele aferente celor ieşite din perioada de valabilitate şi făcând modificările necesare în contabilitate.

Practici comerciale controversate

În urmă cu circa doi ani, Astra a trimis prin Poştă, la adrese individuale din toată ţara, scrisori în care informa potenţialii clienţi despre obligativitatea asigurării locuinţei, incluzând şi o poliţă emisă de societate pe care românii erau invitaţi să o încheie pentru a se conforma legislaţiei. Ca o paranteză, practica ofertelor în plic expediate la adrese individuale a fost testată de Astra şi anul trecut, când a trimis numeroase asigurări de sănătate „cadou“. Acestea au fost însă interzise de autoritatea de supraveghere, în condiţiile în care cetăţenii erau invitaţi să furnizeze date personale pentru încheierea unor poliţe gratuite, dar care ofereau protecţie împotriva unor riscuri aproape imposibil de produs (ex. boli extrem de rare). Cât priveşte problema rezervelor insuficiente constituite de societate, a fost constatată o „gaură“ de circa 160 milioane de lei la rezervele de daune şi de daune neavizate, care nu a putut fi compensată cu sume de circa 40 milioane de lei constituite în plus, cu care s-ar fi putut face ajustări.

Poliţa Romstrade i-a îngropat

O situaţie specială a existat în cazul poliţei, în valoare de 94 milioane de lei, emise de Astra pentru compania de construcţii Romstrade. Poliţa a fost folosită de firma lui Nelu Iordache la câştigarea unei licitaţii de construcţii autostrăzi. Romstrade a intrat între timp în insolvenţă, iar CNADNR, prejudiciată prin neexecutarea lucrărilor, a cerut în instanţă executarea poliţei. Astra a pierdut procesul în primă instanţă, dar nu a constituit rezerve de daune, aşa cum ar fi trebuit, pentru întreaga sumă de 94 milioane de lei, la care se adaugă cheltuieli de judecată, considerând că este vorba de o garanţie, nu de o asigurare propriu-zisă şi netrebuind, în consecinţă, să intre sub incidenţa regulilor de constituire a rezervelor de daune. Astfel de explicaţii nu au putut fi acceptate, iar pentru expertul contabil care a trimis informaţii false au fost sesizate organele de urmărire penală. Poliţa emisă pentru Romstrade a fost, de altfel, şi elementul care a determinat recalcularea marjei de solvabilitate, de la 1,29 la 0,64, sub nivelul minim legal, şi declanşarea procedurilor de redresare financiară.

Reasigurare-fantomă în Insulele Cayman

 

Investigaţii suplimentare vor fi făcute atât de către administratorul special, cât şi de alte autorităţi, asupra modului în care Astra s-a protejat prin reasigurare. În primele trei trimestre de anul trecut, Astra a cedat în reasigurare aproximativ 30% din primele subscrise, respectiv 230 de milioane lei. 80% din reasigurare a fost realizată cu asigurătorul off-shore Panamerican Re din Insulele Cayman, despre care nu se cunosc detalii, realitate diferită de cea prezentată de proprietarul Dan Adamescu. Acesta a susţinut săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că firma din Cayman a reasigurat doar o parte infimă a riscului, ponderea fiind deţinută de contracte încheiate cu reasigurători internaţionali de prestigiu.

Autorităţile încearcă să obţină detalii despre identitatea reasigurătorului şi despre plăţile făcute de Astra în contul primelor de reasigurare (pentru care nu a pus la dispoziţia ASF documente bancare doveditoare), inclusiv de la brokerul internaţional Marsh, posibil intermediar al contractului de reasigurare. „Intermedierea unui astfel de contract de reasigurare nu a fost făcută prin Marsh România“, ne-a declarat directorul general al Marsh România, Cristian Fugaciu, surse din reţeaua internaţională a brokerului, care are prezenţă inclusiv în insulele Cayman, afirmând că este puţin probabil să se fi încheiat la Londra sau la altă divizie din Europa. Un răspuns în privinţa posibilităţilor de dezvăluire a indentităţii acţionarilor şi contractelor încheiate de Panamerican Re este aşteptat şi de la autorităţile de supraveghere din Insulele Cayman, o destinaţie off-shore recunoscută prin protecţia foarte mare pe care o asigură unor astfel de date. Încheierea unei reasigurări la o companie în legătură cu care există îndoieli că ar putea face faţă unor plăţi importante în caz de cutremur sau alte calamităţi ridică probleme în condiţiile în care Astra are circa două milioane de poliţe de incendiu şi calamităţi naturale, aproape un sfert din numărul total de locuinţe din ţară, pentru care avea subscrise prime brute de 870 mil. lei în primele trei trimestre din 2013_.

 

citat: Nici Ruşanu, nici ASF-ul nu ştiu efectele. Important este cum reacţionează clienţii şi partenerii. Dacă ei nu continuă cu noi, Astra moare.

Dan Adamescu, acționar majoritarAstra

 

caseta:  trei posibile replici ale cutremurului astra

 

Astra are un portofoliu de peste 2 milioane polițe de locuință, iar din totalul subscrierilor pe această zonă doar 6% sunt direcționate spre reasigurare. Ceea ce înseamnă că, în cazul unui eveniment major ori dacă planul KPMG eșuează și duce la insolvență, Astra ar avea de plătit sume de ordinul sutelor de milioane de euro către deținătorii acestor polițe. Povara va fi suportată în mare parte de fondul de garantare a asiguraților, care în acest moment are doar 190 de mil. euro. În aceste condiții, pentru acoperirea diferențelor, legea permite fondului să majoreze contribuțiile celorlalți asigurători de peste zece ori, până la 10% din primele brute încasate.

 

Potrivit informațiilor Capital, Astra Asigurări are datorii importante către celelalte firme de asigurare în contul regreselor pe RCA (situațiile în care Astra a asigurat RCA șoferul vinovat, șoferul nevinovat a apelat la polița CASCO pentru a-și repara mașina, urmând ca Astra să se compenseze cu asigurătorul Casco). Rămâne de văzut cum va alege KPMG să achite aceste datorii.

 

Președintele ASF a declarat că vor urma „cu siguranță“ controale și la alte societăți. „Prioritate“ la verificări ar urma să aibă companiile cu număr mare de reclamații pentru întârzieri la plata daunelor. Potrivit clasamentului furnizat de ASF la nivelul lui 2013, imediat după Astra, în acest clasament, urmează Euroins (circa o treime din totalul celor 10.000 de reclamații), Carpatica, Asirom, City Insurance, Uniqa. Asirom a fost amendată anul trecut pentru întârzieri la plata daunelor, iar Euroins a rămas chiar fără licență pentru a vinde RCA (90% din portofoliul său). Atât Carpatica, cât și City Insurance sunt părți în dosare penale. City, suspectată chiar de relații cu mafia italiană, are probleme cu mai multe contracte încheiate cu spitale de stat din Italia şi ar putea fi sancționată la presiunea autorităţilor italiene.