Cipuri în creierele oamenilor. Robert Turcescu explică posibile probleme de ordin etic
Robert Turcescu povestește că totul a pornit de la o postare a lui Elon Musk, pe platforma X. El a oferit informații și despre un experiment mai vechi, care a avut drept subiect un macac.
„Am citit o știre cum că domnul Elon Musk, de fapt este o postare a lui, a realizat o chestie la care domnule, pe mine m-au trecut tot soiul de gânduri. Și atunci, ieri am pus la un moment dat o postare pe Facebook în care am întrebat mai mulți oameni dacă ar fi de acord să li se implanteze un cip în cap, dacă acest lucru le-ar aduce mai mulți bani, dacă le-ar aduce mai multă sănătate și așa mai departe. (…)
Eu vreau acum să ducem lucrurile un pic, discuția, să vedeți de la ce a pornit. A pornit de la știrea pe care a publicat-o Elon Musk pe contul lui de X, fost Twitter, în care a anunțat că a fost implantat pentru prima dată un cip într-un creier uman, ca să fie foarte clar, și a anunțat că pacientul își revine bine. (…)
În momentul în care s-a făcut un experiment pe un macac, tot de către Neuralink, firma lui Elon Musk, au implantat un cip în creierul macacului și macacul a reușit să joace un joc, atenție, pe un computer, fără să se mai folosească de mouse sau de joystick-uri, ci doar uitându-se la acel ecran de computer, să miște practic mouse-ul cu gândurile. Că asta a fost nebunia întreagă”, a precizat Turcescu, exclusiv pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA.
Macacul care a jucat „Pogo”
Jurnalistul a explicat că macacul a jucat un joc numit „Pogo”. Cercetătorii au studiat care sunt undele cerebrale care îl fac pe macac să apese joystick-uri, după care îi dădeau o recompensă.
Robert Turcescu consideră că această reușită științifică poate ridica numeroase probleme de etică, care nu au fost rezolvate nici în ceea ce privește clonarea.
Potrivit lui Robert Turcescu, ele au rămas suspendate. Același lucru s-a petrecut și cu înmulțirea de organe în mod artificial, dar și cu crearea de organe în mod artificial.
„E o discuție și aia e etică. Pentru că un miliardar își va permite oricând să cumpere sau să-și fabrice un ficat nou. În vreme ce pentru unul care are 25 de ani dacă a făcut ciroză nu se va găsi nimeni să dea repede 100.000 de euro.
Vă aduceți aminte ce scandal a fost la noi când a fost vorba de ficat pentru Cristi Miculescu, că l-au sărit peste rând și pentru Arșinel, nu știu ce a fost nevoie la un moment dat”, a precizat Robert Turcescu.
Mirel Curea a povestit un caz concret
Mirel Curea a povestit cazul unui copil care, cu ajutorul unui cip a trecut de la 20-30 de crize epileptice pe zi, la doar câteva pe lună.
„Eu, absolut întâmplător, sunt foarte familiarizat cu subiectul ăsta. Copilul unui prieten de-al meu, cum vreo 10 ani, era în iminență de moarte. Ajunsese la 20-30 de crize comițiale pe zi. Câteva mai lungi de 3 minute, ceea ce înseamnă pericol de moarte, copilul având epilepsie.
Tatăl, un om cu bani și nu numai atat, și cu bani și disperat de ce se întâmplă copilului lui, i-a făcut, nu, el a plătit un implant, un cip în creier, un implant la Londra. L-a costat sute de mii de lire sterline. Asta este viața. Iarăși se naște întrebarea de de ce pe banii noștri. Nu e pe banii noștri, e pe banii lui.
El mi-a povestit, că și atunci erau probleme d-astea etice, morale, că sunt unii oameni pregătiți pentru probleme etice și morale, asta e meseria lor. Așa cum sunt unii pregătiți pentru accidente auto, avocații pregătiți numai pentru accidente auto.
Că îi va schimba caracterul copilului. Dom’le, să scurtez povestea, copilul în momentul de față este student. De la 20-30 de crize pe zi a ajuns la 3-4 crize pe lună, dar foarte ușoare, iar prin perfecționarea acelui cip se permite setarea, resetarea lui, să se modifice lungimi de unde, etc.
Acum putem să privim aceste cip-uri 666, vine de diavolul peste noi. Cip-urile astea nu sunt decât niște proteze, dom’le. Sunt niște proteze care fac ce? Îl ajută pe om. Primul așa-zis cip a apărut probabil că prin războaiele Romei Antice și Grecei Antice, când primul membru tăiat, primul picior tăiat a fost prelungit cu o scândură de lemn.
Bineînțeles că această tehnică medicală a protezării a evoluat, așa cum a evoluat și totul, mașini, computere, totul”, a precizat Mirel Curea.
Cu puterea minții, control absolut
Jurnaliștii au adus în discuție și faptul că această reușită științifică deschide oportunități uriașe. Prin intermediul acelei extensii, va putea fi posibil să se stocheze informații sau date. În plus, aceste legături, aceste extensii neuronale, sunt aplicate, deja, de zeci de ani.
Mai mult, Elon Musk anunța că primul produs al Neuralink se va numi „telepatii”. Acesta l-ar putea ajuta, spre exemplu, pe Stephen Hawking să comunice mai repede decât un dactilograf.
Dezbaterea etică pe această temă se referă la pericolele creării unei noi specii.
Neuralink este o companie fondată de Elon Musk, care se concentrează pe dezvoltarea interfeței creier-mașină (BCI – brain-computer interface).
Scopul Neuralink este să creeze dispozitive care să permită comunicarea directă între creier și computere sau alte dispozitive tehnologice.
Această tehnologie ar putea avea diverse aplicații, de la tratarea unor afecțiuni neurologice până la îmbunătățirea capacităților cognitive umane. Compania lucrează la dezvoltarea unor implanturi cerebrale subțiri și flexibile, capabile să înregistreze și să stimuleze activitatea cerebrală.
Vă invităm să urmăriți întreaga discuție, în cadrul celui mai nou podcast HAI Live!, pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA, chiar AICI.