Totuși, dincolo de această stabilitate la care a contribuit, spun sursele citate, actuala conducere a ASF, există un viitor care va pune serios la încercare pe cei din fruntea autorității.
Este vorba de partea de responsabilități care îi vor reveni ASF în contextul în care România va deține, din ianuarie până la jumătatea anului viitor, președinția Consiliului Uniunii Europene.
Un document oficial, consultat de Capital, trasează care sunt aceste reposnabilități, iar unele dintre ele par foarte importante.
De exemplu, este vorba despre revizuirea Directivei privind Asigurarea de răspundere civilă auto, denumită MTPL în engleză, mai cunoscută ca RCA, la noi. Cu alte cuvinte, reprezentanții României vor trebui să gestioneze schimbarea legislației care se referă la cea mai populară fomră de asigurare nu doar de la noi ci din întreaga Europă.
Din acest punct de vedere, chiar dacă a fost avertizată de Comisia Europeană în legătura cu unele aspecte punctuale care limitează libertatea companiilor din piață, actuala conducere ASF are o experiență importantă, având în vedere că a reușit să scoată, în 2017, o nouă lege RCA care să fie și aplicabilă și care să nu distorsioneze complet piața.
Tot pe lista cu sarcinile ASF apar negocieri pentru modificarea unor norme sau directive din domeniul pieței de capital, cum ar fi distribuția transfrontalieră a fondurilor de plasamanet colectiv, regulamentul privind instrumentele financiare derivate( cele ale căror subreglementare a generat, spun unii, criza din 2007-2008) sau revizuirea regulilor care vizează firmele de investiții.
Nu în ultimul rând, ASF va trebui să lucreze și pentru schimbarea reguilor în ceea ce privește rezoluția și redresarea, formule de salvarea a firmelor de asigurări ori, a societăților de investiții ori a băncilor folosită în toată Europa.
Pe listă mai sunt și alte, dar, în mare, acesta este contextul în care va trebui să se descurce conducerea ASF care va fi numită, dacă Parlamentarii se țin de data aceasta de cuvânt, miercurea viitoare.
În eventualitatea în care toți membrii vor fi schimbați, cei noi vor avea o lună la dispoziție pentru a se acomoda cu sarcinile interne și externe impuse.
Poate că o vor putea face. Dar dacă nu, va fi vorba nu doar despre destablizarea pieței interne ci despre afectarea imaginii României la nivel european.
De menționat că, de aproape o lună au loc negocieri politice pentru numirea noiii conduceri ASF. Detalii despre candidați și proceduri se pot găsi aici.