Casa de Insolvență Transilvania- Filiala Cluj, adică lichidatorul fostei companii de asigurări Carpatica Asig, deținută înainte de faliment de milionarul Ilie Carabulea, va convoca, până la finalul acestei luni, Adunarea Generală a Creditorilor pentru a propune vânzarea titlurilor firmei la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Informația a fost confirmată, pentru Capital, de Andreea Cionca-Anghelof, managing partner CITR.
Carpatica Asig, fosta firmă de asigurări a milionarului sibian de top 300 Capital, Ilie Carabulea, deține un pachet de 5% din acțiunile PAID, iar acest lucru constituie unul dintre motivele pentru care Pool-ul funcționează, în sens strict, în afara legii.
Legea privind asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor nu permite ca acționarii să fie alții decât firme de asigurare autorizate să subscrie asigurări de locuință.
În acest moment Carpatica Asig, dar și Astra Asigurări (alt acționar al PAID) sunt firme care și-au pierdut calitatea de asigurător, fiind în faliment. Carpatica a intrat în faliment în vara lui 2016 iar Astra în vara lui 2015.
Potrivit Andreei Cionca, managing partner al CITR, lichidatorul va face oferte tuturor firmelor de asigurare autorizate să vândă polițe de locuință pe teritoriul României.
Dintre aceste firme, zece sunt deja acționari ai PAID, singurele nume importante de pe piață care nu sunt în această poziție fiind Allianz Țiriac și societățile VIG (adică Omniasig și Asirom).
În ambele situații, o decizie de intra la PAID va fi luată în afara României, de către grupurile-mamă. Din informațiile Capital, Allianz analizează foarte atent posibilitatea de a intra în PAID, mai ales în contextul în care pachetul de reasigurare al societății a fost mult îmbunătățit în ultimii ani și mai ales că Allianz se află printre principalii creditori atât la Astra cât și la Carpatica Asig.
În aceeași poziție este și VIG. Ambele ar putea alege varianta de a stinge o parte din datoriile pe care le au de recuperat prin preluarea acțiunilor Carpatica la PAID.
Recent, și KPMG a publicat un anunț prin care arată că a decis să vândă titlurile deținute de Astra la Paid, un pachet de 15% din acțiuni.
Inițial, în piață s-a discutat despre o înțelegere între cei doi lichidatori, în sensul unei vânzări la comun a titlurilor, însă acest lucru nu s-a materializat.
După cum ne spun cei de la CITR, societatea pe care o reprezintă va merge singură în procesul de vânzare.
Nevoie mare de acționari noi și de capital. PAID s-a blocat la 1,7 milioane de polițe
Situația de la PAID este una foarte specială, având în vedere că se află departe de a își fi îndeplinit obiectivul fundamental, adică majorarea gradului de cuprindere în asigurare a locuințelor din România. În fapt, înființarea PAID și mai ales modificarea legii în sensul că nici asigurările facultative nu mai pot fi emise celor care nu au o poliță PAD, au deternminat o reducere substanțială a numărului de locuințe asigurate împotriva dezastrelor.
Pentru a îşi putea creşte vânzările, PAID are nevoie de o majorare de capital, în condiţiile în care trebuie să respecte aceleaşi norme de solvabilitate ca orice altă firmă de asigurare. Actualii acţionari, însă, nu s-au arătat deschişi la o astfel de majorare, iar alte firme de asigurări care nu sunt încă în PAID analizează cu atenţie evoluţiile.
Totuși, în situația în care PAID ar fi nevoită, de exemplu, să își majoreze capitalul, structura acționariatului va fi o piedică substanțială. Cu două firme falimentare în acționariat (Astra și Carpatica), încă două care au atins deja pragul maxim permis de lege pentru deținerea de acțiuni (Groupama și Gothaer) și încă una, Generali, care are spațiu de manevră doar de la 11% la 15% din titluri, PAID ar fi dependentă de acționarii mici.
Mai mult decât atât, patru din cei șapte acționari mici (Euroins, Certasig, Grawe și ABC Asigurări) nu par interesați de piața asigurărilor de locuință, după cum arată cifrele, motiv pentru care s-ar putea să nu dorească neapărat să își majoreze participația la PAID. Rămân, așadar, companiile Uniqa și Ergo, alături de City Insurance care, deși este astăzi cel mai mare vânzător dintre membrii PAID, a fost salvată în ultimul moment printr-o infuzie de capital și se află în continuare sub supravegherea ASF.
În prezent se discută despre modificarea legii în sensul ca brokerii să aibă posibilitatea de a vinde direct polița PAD, acționarii să poată fi și alții decât firme de asigurare, iar pragul maxim de deținere de acțiuni să poată fi mai mare de 15%, cât este acum.
Legea se află acum, în discuții, la Guvern.
CITR este unul dintre cele mai mari grupuri specializate în insolvențe din România și una societatea cu cele mai bune procente de reușită în ceea ce privește restructurarea companiilor pe care le administrează.
Actualii acționari ai PAID sunt soci