Colonelul în rezervă Ioan Burdulea a fost invitatul podcastului „Evenimentul istoric” de la EVZ Capital, ediția din 27 decembrie, în cadrul căreia a discutat despre activitatea fostului consilier al lui Nicolae Ceaușescu - Ion Mihai Pacepa.
Ioan Burdulea, colonelul în rezervă a declarat, marți, 27 decembrie, la podcastul Evenimentul istoric de la EVZ Capital, că Ion Mihai Pacepa „nu a fost primul trădător”, însă, potrivit colonelului, trădarea acestuia este una incontestabilă.
„Am citit foarte multe cărți despre istoria contraspionajului românesc. Românii sunt foarte buni la informații, nu doar în perioada 48 – 49. Citind și văzând atât de mulți trădători, pentru că Pacepa nu a fost primul trădător. Am citit un articol scris de un român care a activat în Legiunea Franceză și după a fost încadrat în poliția franceză. El a spus „ca românul nu-i niciunul, unde-s doi, te vinde unul”. Pe Pacepa îl consider cel mai mare trădător. Alexandru Ioan Cuza a fost iubit de popor, Ghica a fost unul dintre marii săi dușmani. A fost organizată detronarea lui în mod rușinos.”, a declarat Ioan Burdulea la podcastul Evenimentul istoric de la EVZ Capital.
Despre Haralambie și Cuza
„La un moment dat, în noaptea în care s-a realizat mârșava acțiune, revenise artileriei rolul de asigurare a pazei. Comandatul artileriei era Haralambie, care era mai sărac, nu făcea parte din categoria celor bogați. Cu câteva zile înainte s-a întâlnit cu Domnitorul, care l-a văzut supărat pe Haralambie. „Ce e cu tine?”, l-a întrebat Cuza, iar Haralambie a spus că are un rând de uniformă la croitorie și nu am bani să o scot. Cuza i-a dat bani din buzunar și i-a zis să meargă să-și scoată hainele. În ziua de dinaintea loviturii de stat, Cuza l-a întrebat dacă în noaptea aceea complotiștii își pun în aplicare planurile. Lui Haralambie îi plăcuse o femeie din înalta societate, din boierime, pe atunci conta situația socială, averea. Femeia nu l-a băgat în seamă, iar complotiștii aflând de slăbiciunea lui față de ea, au convins-o să joace alături de ei și să comploteze. De dragul ei, Haralambie acceptase să comploteze.”, a completat colonelul.
Colonelul a întrebat retoric dacă el a trădat și pe cine? Pe un om care a făcut un bine deosebit. Mulți ar spune că puterea femeii este nelimitată și sunt mulți bărbați care nu rezistă farmecelor unei femei. După ce a avut loc trădarea și Cuza a fost scos din țară, doamna respectivă nu l-a mai cunoscut, iar el (Haralambie n.red.) a luat un pistol și și-a tras un glonț în cap. S-a dovedit totuși că era om, a mai spus Ioan Burdulea.
Despre trădarea lui Pacepa
„Revenind la Mihai Pacepa, de ce apreciez ca fiind cel mai mare caz de trădare la români? El a lucrat ani de zile în instituția care trebuia să identifice trădătorii și spionii. Activitatea lui, el a fost de profesie inginer petrolist. Trădarea lui a început, și nu este doar părerea mea, când a reușit să evadeze dintr-o închisoare din Germania când era la post. Cel care a făcut acțiunea de verificare a împrejurărilor a făcut o greșeală enormă: colegul lui a fost împușcat în momentul evadării. Era singurul motiv care trebuia să-l ducă pe cel care a făcut ancheta la înlăturarea lui Pacepa din orice activitate informativă.
Nu l-aș fi trecut în rezervă, dar l-aș fi dat într-un sector de arhivă, undeva unde nu mai poți avea acces direct pentru cei pentru care lucrezi. Contraspionajul are agenți care lucrează și în străinătate, e bine să ai pentru că pot verifica anumite aspecte la fața locului. Pacepa s-a străduit foarte mult ca să-l convingă pe ministru să semneze un ordin potrivit căruia toți agenții contraspionajului să fie dați în legătura doar serviciului extern. Cine s-a opus enorm a fost generalul Cozma Neagu, un om deosebit ca valoare, nu am auzit un cuvânt negativ spus la adresa lui. El a reușit să-l convingă pe ministru ca Pacepa să nu aibă acces la identitatea reală a agenților contraspionajului care acționau în străinătate, dar piederile tot au fost enorme.”, a explicat colonelul în rezervă.