Invitatul jurnalistul Robert Turcescu, europarlamentarul Cristian Terheș, a dat detalii de ultimă oră despre campania dusă de Comisia Europeană pentru a trece în plan secundar neregulile din achiziționarea vaccinurilor Covid în perioada pandemiei. Executivul blocului comunitar ma beneficiat de ajutorul a trei grupuri politice, a dezvăluit Cristian Terheș.
3.000 de amendamente cu dedicație
„Pe 12 iunie, la 7 seara, s-a votat în Comisia Covid raportul acestei comisii. S-a votat în comisie, urma să se voteze și în plenul Parlamentului. Prima variantă de vot este în comisie. S-au votat undeva la 3.261 de amendamente care au fost depuse de toți colegii europarlamentari. Și eu am depus câteva sute de amendamente la acest raport.
Grupurile politice PPE, TSD și Renew au făcut efectiv pact și au respins toate amendamentele, până și de la stânga, care vorbea despre respectarea drepturilor fundamentale și transparență, despre publicarea integrală a contractelor. Au mers înainte aplaudând tot ceea ce s-a întâmplat în perioada pandemiei, spunând că este un exemplu de urmat și lăudând Comisia Europeană pentru tot ceea ce a făcut, invitând-o să facă și pe mai departe mai mult decât ceea ce a făcut”, a declarat politicianul în studioul EVZ-Capital.
Întâlniri secrete cu șefii Pfizer și Moderna
În continuarea dialogului, Chris Terheș a precizat că a fost co-raportor pe acest raport, dând detalii despre negocierile de culise. Cel mai important aspect al dezvăluirilor sale se leagă de întâlnirile private avute de membri importanți ai Parlamentului European cu reprezentanții marilor companii pharma care au semnat contracte cu Comisia Europeană pentru achiziționarea de vaccinuri în timpul pandemiei.
„Știu negocierile din spate. Mai ales după Qatargate, toți parlamentarii sunt obligați să-și publice întâlnirile pe care le au cu terțe părți pe rapoartele pe care lucrează. Ce credeți că descoperim? Raportorul principal de la PPE și președinta comisiei Covid au avut zeci de întâlniri cu Pfizer și cu Moderna în perioada aceasta. În același timp, dacă vă aduceți aminte, la solicitarea parlamentarilor, președintele Pfizer, Albert Bourla, a refuzat să vină să răspundă în fața europarlamentarilor. În schimb raportoarea principală de la PPE, o europarlamentară din Spania, a putut să-și ia timp și să se vadă în privat cu acești lideri de firme”.
Europarlamentarii vor avea votul la vedere
Cristian Terheș a menționat că a inițiat o procedură în urma căreia fiecare membru al Parlamentului European va avea votul la vedere, astfel că cetățenii țărilor membre vor vedea cum au votat reprezentanții lor.
„A fost unul dintre rapoartele cele mai amendate, totuși să ai 3.261 de amendamente e imens. Folosindu-mă de o procedură parlamentară, am cerut pe anumite amendamente să se facă vot separat cu cartelă ca să rămână înregistrat cine ce a votat. Evident că nu le-a convenit multora cărora le-am spus că răspund în fața poporului pentru cum au votat”, a completat europarlamentarul. În context, Chris Terheș le-a sugerat românilor să fie foarte atenți cu cine votează la alegerile europarlamentare de anul viitor.