Chestionat de jurnalistul Dan Andronic cum se explică situația bizară a României, fostul senator liberal Dian Popescu, specialist în energie, a explicat de ce al doilea producător al Europei va plăti cele mai mari facturi ale iernii.
Dian Popescu: Va fi o grenadă
„Nu mai există nicio țară ca noi, să fii al doilea producător din Europa, după Olanda, și să avem costurile gazelor și energiei mai mari decât ei (n.r. – țările fără resurse). România poate consuma între 20-50 milioane metri cubi pe zi. Noi avem o teorie în petrol și gaze: dacă consumi să zicem într-un an și nu te-ai dus să descoperi alte zăcăminte, ai intrat în declin. Turcii, la Sacarin, egal cu noi, deja au 3 platforme (…) Va fi o grenadă”.
„Marile companii au tot interesul ca România să nu fie independentă energetic„
În opinia lui Dan Andronic, se dorește ca statul să nu mai aibă independența energetică așa cum avea până în 1989. „Independența economică e importantă la nivel de suveranitate și de securitate a statului. Jocurile sunt făcute ca România să nu-și mai păstreze independența energetică. Criza vine din decizia statului de a nu lua nicio decizie”, a punctat jurnalistul.
Referitor la criza actuală a gazelor, invitatul a explicat: „Eu o dau pe prostie și pe influența marilor companii. Au tot interesul să fie marii jucători pe piața de energie și gaze naturale și România să nu mai fie indepedentă. Sau ei să fie jucătorii, ei să cumpere Romgazul, Hidro. N-am nimic contra, dar când devii partener trebuie printr-o lege bine scrisă„.
Dian Popescu: Avem două exploatări offshore care trebuia să ne aducă gaz de ieri
„Avem două exploatări offshore care trebuia să ne aducă gaz nu de azi, de ieri (…) Am pierdut o serie de capacități de producție, închiderea minelor a fost o greșeală majoră„, a completat invitatul.
Emisiunea a adus în discuție și afacerea Exxon. „La Exxon a fost o decizie politică„, a precizat Dan Andronic. În noiembrie, Romgaz a avizat achiziţia tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din proiectul Neptun Deep, şi încheierea contractului de vânzare – cumpărare. ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România, iar OMV Petrom a anunțat că este posibil ca în 2022 să ia decizia de a investi în proiectul Neptun Deep.
Potrivit specialiștilor, România își asigură deja aproape întregul consum de gaz din producția onshore proprie și și-ar putea dubla cantitățile de gaze produse în următorii 20 de ani, odată cu exploatarea resurselor offshore din Marea Neagră. România nu a reușit să rezolve nici acum controversata problemă a Legii offshore, adoptată în 2018.
Ediția completă a emisiunii poate fi vizionată aici: