Compania estimează o cifră de afaceri în creştere cu 20% în acest an, la peste 5 milioane euro anul trecut.
Unul din fondatorii companiei, Alexandru Lăpuşan, a declarat pentru Capital că a decis să nu participe la licitațiile organizate de instituțiile de stat, din cauză că, intenționat sau nu, nu sunt bine organizate și că se orientează spre licitațiile din alte state europene.
”Am înființat un departament de licitații internaționale și de granturi europene. Noi nu vom participa la licitațiile organizate de instituțiile de stat românești, din motive pe care le știm cu toții. Pentru că nu sunt bine făcute caietele de sarcini, fie din lipsă de știință dar de multe ori cu bună știință. Prin urmare, e greu să fii competitiv acolo și să câștige cel mai bun, iar instituția publică să beneficieze de un produs de calitate. Rezultatele le vedem, e mai greu să vezi un site, un produs, o platformă a unei instituții de stat care să fie la un nivel decent”, a declarat pentru Capital Alexandru Lăpuşan, director general şi co-fondator Zitec, companie românească specializată în dezvoltarea de soluţii, servicii şi produse tehnologice personalizate.
Firma se focusează astfel pe licitațiile din Marea Britanie sau Malta.
”În afară, licitațiile sunt făcute de profesioniști care știu să aprecieze produsul bun și noi am și câștigat licitații în afara țării, de exemplu la sistemul național de sănătate din Anglia, am câștigat granturi pentru măsurarea calității vieții, de exemplu. Prin urmare, avem deja rezultate, dar suntem la început de drum, mai ales că acelea nu sunt tipuri de contracte care să se încheie în cinci luni, uneori nici în șase luni”, a precizat Alexandru Lăpuşan.
De asemenea, acesta vorbește și de un dezechilibru din sectorul IT.
”Este un dezechilibru în sectorul IT peste tot în lume, în SUA, în Marea Britanie, chiar mai mare, de aceea marile noastre talente sunt atrase acolo. Și este un pericol în care România se află, deoarece nu are nicio strategie să păstrăm aici oamenii buni din IT, dar nici să-i atragem pe cei din afară. Și estimez că anul viitor vom vedea o hemoragie masivă în sectorul IT, vor pleca și mai mulți oameni. De regulă pleacă pe salarii și mai mari, cu toată familia. Noi previzionăm o țară unde IT-ul putea aduce chiar și 10% din PIB”, a adăugat Alexandru Lăpuşan.
Acesta se declară totodată mulțumit de programul de CSR al companiei, pentru donarea de sânge, ”Cei1024.ro”.
”Împreună cu alte 34 de firme din IT și nu numai am salvat peste 9.000 de vieți, ceea ce e foarte important, suntem extrem de mândri. Am cooperat astfel cu alte companii din domeniu cu care noi, uneori, suntem chiar competitori”, a precizat el.
Anul trecut, compania Dante International (eMag) a investit 1,7 milioane de euro în Zitec. De asemenea, în 2017, Zitec a anunţat o colaborare cu Agenţia Spaţială Europeană şi a deschis un sediu la Braşov.
În cei 15 ani de activitate, Zitec a derulat peste 600 de proiecte pentru 350 de clienţi din 15 ţări.