Astfel, potrivit proiectului de lege inițiat de REPER, românii care sunt depistați cu cantități mici de canabis, de maximum 3 grame, vor primi doar amenzi. Unii dintre foștii membri USR, acum membri ai REPER, înființată de Dacian Cioloș, militează pentru dezincriminarea consumului de canabis. Inițiativa urmărește să alinieze legislația românească la cea europeană în ceea ce privește controlul consumului de droguri, precizează inițiatorii proiectului.

Consumul devine semilegal

Potrivit jurnalistului Robert Turcescu, dacă va deveni lege, această inițiativă încurajează indirect consumul de canabis.

„Cu alte cuvinte, tot omul care are la el canabis dacă îl prinde Garda, nu-i mai zici dosar penal, ia dă matale o mie de lei. Dacă o plătești în 24 de ore rămâne la 500, e ca amenda de circulație. Inițiativa e prima de acest gen din istoria României, mai zice aici. Zici că avem o inițiativă pentru schimbarea Constituției (…) Dezincriminarea ar putea să crească piața dacă consumul devine semilegal”.

Personal, jurnalistul susține consumul de canabis în scopuri medicale în același mod ca morfina. În acest sens, el a vorbit despre experiența dramatică a muzicianului Leo Iorga, care era nevoit să cumpere canabis de pe piața neagră pentru a-și atenua durerile provocate de cancerul de care suferea și care i-a adus sfârșitul.

„Avea dureri insuportabile și era obligat să cumpere pe de piața neagră. Cu ajutorul canabisului reușea să pună capăt unor dureri înfiorătoare. Dar astea sunt 10 la sută din cazuri”, spune Robert Turcescu.

Nu este o chestie atât de nevinovată

Jurnalistul Mirel Curea a observat că, în ciuda motivației prezentate de inițiatorii acestui proiect de lege, în realitate canabisul are efecte serioase asupra sănătății.

„Eu știu de la medici așa, consumul ăsta de canabis nu este o chestie atât de nevinovată pentru sănătate așa cum este prezentat aici. Nu știu cât la sută din consumatorii de jointuri nu mai sunt satisfăcuți și vor mai mult și ajung la venă și apoi în coșciug. Pe de altă parte, să-i bagi în pușcărie pe consumatori nu este o soluție. La pușcărie îi alimentează gardienii, ei nu ies dezintoxicați de acolo”.

Pe de altă parte, dezincriminarea consumului de canabis ar favoriza fenomenul șpăgilor către polițiști. „Îi prinde poliția cu jointul, nu mai e infracțiune, e contravenție, mai apare încă o posibilitate de șpăgi, mai ales că sunt foarte mulți polițiști tineri care o ard ca soldații în Vietnam. Mi-ar fi plăcut să se creeze ceva care să limiteze drastic posibilitatea de a se băga tone și tone de droguri în țara asta”, a completat jurnalistul EVZ.

Sociologul Mirel Palada a citat mai multe studii și dezbateri din SUA, potrivit cărora consumul de canabis este „poarta de intrare către droguri mai tari. Pe de altă parte distrugi viețile unor copii. Au dreptate și unii și alții și trebuie să găsești un compromis. Cine e de fapt beneficiarul acestei legi? Unii zic că trebuie să degrevăm sistemul de justiție din ce în ce mai cocoșat de dosare de astea mărunte”.

În context, moderatorul emisiunii a amintit declarațiile multor polițiști rutieri, care se confruntă cu foarte multe cazuri de șoferi prinși sub consum de droguri ușoare. Acestea le alterează reflexele și simțurile, fiind una din cauzele accidentelor rutiere.

Sunt în stare să propună orice

În opinia lui Turcescu, inițiativa REPER, partid recent înființat după ruperea de USR și care este destul de puțin vizibil, trădează o atitudine de disperare din partea liderului său, Dacian Cioloș.

„La Cioloș e și o disperare, ei sunt în stare să propună orice. Cioloș a luat-o tare, în ultima perioadă este în turneu prin tot soiul de solarii, de ferme mici. Eu cred că ăsta caută locuri pentru a planta niște canabis și nu știa cum s-o spună. Dacă te uiți pe pagina lui de Facebook, tot timpul e cu micile afaceri ale fermierilor români. El de fapt e în prospecție. Băgați marfă că ăsta e viitorul”.