Amendamentul prevedea ca din suma propusă, 20 de miliarde de euro vor reprezenta granturi, iar celelalte 30 de miliarde de euro, vor veni sub formă de împrumuturi, garantate de bugetul UE. Întreaga sumă de 50 de miliarde a fost gândită să sprijine eforturile financiare depuse de sectorul medical în toate statele memebre, inclusiv în România.
Întregul grup Renew Europ din Parlamentul European, al cărui președinte este Dacian Cioloș, a votat împotriva amendamentului. De cealaltă parte, grupul PPE, din care fac parte și europarlamentarii PNL a votat în favoarea sumelor alocate, care au fost cuprinse și în Rezoluția finală a Parlamentului European din 17 aprilie 2020 referitoare la acțiunea coordonată a UE pentru combaterea pandemiei de COVID-19 și a consecințelor sale.
Vot împotriva României
De menționat că poziția copreședintelui USR-PLUS adoptată în Parlamentul European a fost una adversă intereselor României, având în vedere faptul că din acest Fond urmează să fie decontate mai multe cheltuieli realizate în această perioadă pentru combaterea pandemiei de către țara noastră.
Așadar, reducerea sau chiar blocarea acestui Fond de solidaritate ar fi însemnat o gravă lovitură pentru capacitatea Guvernului și administrațiilor locale de a face față pandemiei. Se pare, însă, că Dacian Cioloș a ales să reprezinte, și în acest caz, interesele altor state sau grupuri de putere din Parlamentul European.
Dacian Cioloș, în solda României sau a altor state?
Votul împotriva Fondului de solidaritate pentru combaterea pandemiei și, implicit, împotriva intereselor României ar putea redeschide acuzațiiile la adresa lui Dacian Cioloș că ar reprezenta interesele altor state decât cele ale României. Asta deși a fost ales europarlamentar din partea țării noastre.
Aceste acuzații au fost întreținute în timp de cariera europeană pe care a avut-o copreședintele USR-PLUS. Potrivit experților în relațiile internaționale, validarea în calitate de comisar european pentru agricultură, domeniu care beneficiază de cel mai mare buget al Uniunii Europene, și, mai nou, alegerea în fruntea grupului Renew, cel de-al treilea ca importanță de la nivelul Parlamentului European, sunt argumente că liderul PLUS a fost și este susținut puternic de patria sa adoptivă, Franța.
Critici la adresa Guvernului PNL pe tema pandemiei
Deși a încercat să blocheze amendamentul pentru crearea Fondului de solidartitate pentru combaterea pandemiei, Dacian Cioloș a criticat, în mai multe rânduri, Guvernul PNL pentru modul în care a gestionat criza sanitară.
Mai mult, acesta a arătat recent că decizia de închidere a școlilor ar fi trebuit dublată de dotarea acestora cu tehnica necesară pentru derularea cursurilor online. O atitudine cinică, în condițiile în care dotarea școlilor cu dispozitive electronice urmează să fie realizată prin fonduri europene pe care liderul PLUS a încercat să le blocheze în Parlamentul European!