Ucraina rezistă în faţa Rusiei şi chiar dă acum semne că ar putea monta o contraofensivă, însă totul vine cu un cost. Este totul o licitaţie aranjată între Ucraina şi marile puteri ale lumii, care o sprjină? Robert Turcescu și invitații săi în podcastul HAI România de marți, 13 iunie, colonelul SRI (r) Tudor Păcuraru și jurnalistul Mirel Curea, au analizat situaţia delicată din ţara vecină.
Sprjinul acordat Ucrainei, tehnică militară atât din partea Statelor Unite, cât și din partea Uniunii Europene, a depășit 100 miliarde de euro, atrage atenţia Robert Turcescu. Colonelul (r) Tudor Păcuraru a subliniat că este vorba, în realitate, doar de „un împrumut”, explicând pe larg această situație.
Oligarhii ucraineni şi înţelegerea lor cu Vladimir Putin
„De ce a început toată chestia asta în Ucraina? Din cauza faptului că, în urmă cu vreo 20 de ani, oligarhii din Ucraina, care erau frați sovietici cu oligarhii din Rusia, s-au dus la domnul Putin și i-au spus: <Coane, suntem amenințați de americani și de europeni. Vor să ne ia prada pe care noi am privatizat-o. Apără-ne că-ți plătim taxă de protecție>.
I-au plătit 20 de ani taxă de protecție și uită-te că Ianukovici, vicerege moscovit al Ucrainei, a picat de la putere și s-au prezentat investitorii americani, europeni.
Care au început să muște din afacerile baștanilor. Ăștia s-au dus la Vladimir Putin, <Coane, dar ți-am plătit taxă de protecție 20 de ani și acum vin ăștia și ne iau afacerile? Ne iau minele, ne iau porturile, ne iau cerealele>. A fost nevoie să trimită tancurile ca să-și mențină credibilitatea domnul Putin.
N-a ieșit bine, câștigă pas cu pas ăilalți. Ăilalți credeți că sunt chiar așa filantropi? Păi a început un proces de privatizare amplă a economiei Ucrainei acum, când Ucraina nu este atractivă decât pentru ăia care știu”, a afirmat colonelul (r) Tudor Păcuraru.
Ucrainenii o vor duce bine după terminarea războiului. Se scot la licitaţie active extrem de interesante din ţară
În continuarea dialogului, Tudor Păcuraru a explicat cum se produce, etapă cu etapă, acest proces de privatizare a țării agresate de Federația Rusă.
„Procesul este foarte amplu, se scot la vânzare active extrem de interesante în siderurgie, în minele de cărbuni. În aceste condiții, practic e o licitație aranjată. Cine vine să cumpere într-o țară în război? Cine știe, cine cunoaște, cine bagă deja banul în acea țară”, a spus acesta.
„Mai sunt și interesele conexe, de ce credeți că brusc și-a schimbat Franța, și-a schimbat Germania opinia? Datorită faptului că au știut ce se întâmplă și au știut că rămân pe dinafară. Dacă nu sărim cu racheta, dacă nu sărim cu tunuri, o să ne mai primească ucrainenii să investim la ei în țară…
Este ceea ce s-a întâmplat în tot estul european. Are loc o masivă tranziție de proprietate care se numește val investițional. Pe ucraineni o să-i intereseze o singură chestie, s-o ducă mai bine și o vor duce mai bine”, a completat expertul militar.
Jurnalistul EVZ Mirel Curea a amintit în context că 30% din terenul agricol al Ucrainei s-a vândut deja.
„E cinică împărțeala asta”, a conchis moderatorul podcastului transmis pe canalul de Youtube HAI România, Robert Turcescu.