Scrisoarea dizidenților din PSD s-a lăsat cu schimbări majore nu doar în interiorul partidului ci și în afara sa, printre „tehnocrații” susținuți de social democra’i pentru diverse posturi de conducere în cadrul agențiilor și companiilor statului.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este un exemplu.
Pentru că Paul Stănescu (vicepremier) și Marian Neacșu (secretar general PSD) și-au pierdut influența în partid, oamenii pe care ei îi susțineau au rămas cu șanse aproape de zero pentru a ocupa un post de conducere în Consiliul Autorității.
Stănescu negociase poziția de vicepreședinte pe asigurări pentru Marin Gubandru director zonal al Asirom, membru al PSD Olt și vechi om de casă al actualului vicepremier.
În același timp, Marian Neacșu ar fi ales să își mențină sprijinul pentru Cornel Coca Constantinescu, actualul vicepreședinte pentru asigurări pe care îl dorea pe postul de prim-vicepreșdinte, în locul lui Ovidiu Wlassopol.
În prezent, niciunul dintre cei doi nu mai au șanse prea mari, numele vehiculat pentru poziția de vicepreședinte pe asigurări fiind cel al lui Cristian Roșu, actualul director al Fondului de Garantare a Asigurărilor și prieten din facultate al lui Liviu Dragnea.
Ovidiu Wlassopol, fostul soț al Liei Olguța Vasilescu, ar urma să își păstreze poziția de prim vicepreședinte.
Nici actualul vicepremier Viorel Ștefan, despre care Capital a scris în execlusivitate că are șanse pentru funcția de președinte ASF, se pare că nu mai este în cărți.
La vârful instituției va rămâne, cel mai probabil, Leonardo Badea, care a ajuns, de altfel, în această poziție la solicitatare directă a lui Liviu Dragnea, ca soluție de urgență pentru înlocuirea lui Mișu Negrițoiu.
Și Mircea Ursache, vicepreședintele pentru piața de capital, ar urma să fie schimbat cu unul dintre actualii membrii neexecutivi ai Consiliului, profesorul Daniel Armeanu, aflat în relații bune și cu Darius Vâlcov.
Pe poziția de vicepreșdinte pentru pensii private este aproape sigur că nu va mai rămâne Ion Giurescu, însă sursele noastre spun că nici nu este încă avansat un înlocuitor.
Procedura de numire a membrilor consiliului ASF este una eminamente politică și se bazează, practic, pe negocierea între partidele parlamentare. Cum în acest moment, PSD și ALDE au majoritatea absolută, doar ei vor își vor numir oamenii în Consiliu.
Mandatul este de patru ani iar candidații trebuie să respecte condiții minimale privind experiența și integritatea.
Ei sunt audiați de comisiile de profil din Parlament (de fiecare dată audierea a fost doar o formalitate) și apoi votați în plen.
Salariile membrilor Consiliului variază de la 10.000 la 14.000 de euro pe lună, fără bonusuri și prime. Cei 14.000 de euro încasați de președinte și de vicepreședinte reprezintă cel mai mare salariu de la o insituție din România.