Primul pas în acest sens a fost făcut odată ce comitetul creditorilor Planorama a numit firma Tagor Properties, o subsidiară a Tagor Capital, drept responsabilă cu estimarea costurilor necesare finalizării proiectului. Tagor Properties a fost aleasă în defavoarea consultanţilor internaţionali Jones Lang LaSalle. În plus, firma desemnată de creditori trebuie să realizeze şi o strategie de maximizare a rezultatului financiar al proiectului. Cel mai imporant creditor al Planorama este
banca finanţatoare Piraeus Bank.
Contactaţi de Capital pentru confirmarea informaţiei, reprezentanţii Tagor nu au oferit un răspuns.
Israelienii de la Tagor au intrat pe piaţa românească în plin „boom“ imobiliar şi au anunţat că vor investi, împreună cu fondul britanic Patron Capital, peste 300 mil. euro în construcţia a 4.500 de locuinţe în Timişoara, Arad şi Oradea. Planurile companiei au fost amânate ulterior din cauza crizei.
Unul dintre principalii creditori ai Planorama, fondul norvegian Romania Invest – care a achiziţionat unul dintre cele patru turnuri ale proiectului, a votat împotriva alegerii Tagor Properties.
„Urmează ca în scurt timp să avem o nouă întâlnire a creditorilor în care să vedem de câţi bani mai avem nevoie pentru finalizarea proiectului. Rămâne de văzut despre ce costuri e vorba şi apoi vom decide dacă putem participa şi noi cu o infuzie de capital. Noi nu suntem de acord cu firma de evaluare numită. Am fi vrut să fie Jones Lang LaSalle pentru că ei cu asta se ocupă. Tagor nu are expertiză în această zonă. Dacă vor să cumpere proiectul să se prezinte ca atare“, a declarat pentru Capital Cosmin Roşu, country manager Romania Invest.
Ansamblul rezidenţial Planorama a fost anunţat încă din anul 2005 şi prevedea construcţia a 1.100 de locuinţe în patru blocuri, în urma unei investiţii de 70 milioane de euro, însă până acum niciun apartament nu a fost livrat oficial către cumpărători, lucrările de construcţie fiind întrerupte de nenumărate ori din diverse cauze. Construcţia trebuia să fie finalizată încă din 2007.