Pensiile speciale, subiectul fierbinte al zilei în România! De ce avem pensionari de la vârsta de 48 de ani?
Doru Bușcu a criticat în termeni duri situaţia românilor care ies la pensie mult prea devreme, raportat la majoritatea populaţiei, şi se bucură de pensii foarte mari în comparaţie cu contribuţiile pe care le-au plătit către stat.
„Te retragi la 48 de ani să ai pensie, te bagi în politică, mai iei un mandat de parlamentar, mai iei și de acolo pensie specială, te mai faci și europarlamentar, mai ești și consultant, faci o firmă de bodyguarzi.
Sunt oameni care au lucrat 10-15 ani și după stau pe niște pensii care nu au nicio legătură cu contribuția lor.
Cei care luptă în Ucraina au salarii de 3.000 de euro. Aș face două paliere – e pace, ai salariul ăsta decent, e alegerea ta, dacă încep să se tulbure lucrurile îl înmulțim cu 3, cu 4, cu 5, ne vindem bijuteriile și le dăm la Armată.
Dar oamenii ăștia au trăit într-o lungă perspectivă de pace. Și din nefericire ne confruntăm cu perspectiva unei posibile tulburări a acestei perioade.
Eu cred că magistrații se coc spre sfârșitul carierei. Dacă ies la 45 de ani la pensie nu și-au dus până la capăt misiunea și investiția pe care a făcut-o statul și nu vă de ce ar avea o pensie mai mare decât salariul”, a afirmat jurnalistul.
Anunţul care dă fiori reci României: Trebuie luată în calcul și creșterea vârstei de pensionare!
Redactorul-şef de la Caţavencii şi-a continuat analiza, afirmând că oamenii politici sunt nevoiţi să ia astfel de decizii privind tăierea pensiilor speciale, chiar dacă sunt nepopulare în rândul anumitor persoane.
Mai mult, el spune că trebuie deja să ne gândim şi la creşterea vârstei de pensionare, o problemă analizată de tot mai multe state. „Trebuie să aducem în față oameni inteligenți, care să explice, să vină cu soluții”, a punctat Doru Bușcu.
Dacă partidele mari nu vor acţiona corect şi nu vor îşi vor face „o revizie de oameni și de idei”, vor avea de suferit la final, la alegeri, când românii ar putea vota în turul 2 cu liderul AUR, George Simion, sau cu Laura Codruţa Kovesi.
„E greu să acoperi sumele acestea (pentru pensiile speciale – n.r.) dintr-o țară sărăcită unde forța de muncă a plecat în Occident. Nu reprezintă mult pensiile speciale, e vorba de câteva miliarde de lei pe an. Pensiile totale au 9,1% din PIB.
Oamenii politici trebuie să ia decizii chiar dacă sunt nepopulare. Dacă nu vrei să le iei înainte de alegeri poți să le amâni, dar trebuie să anunți, pentru că nu poți să scufunzi o economie. Pentru că dacă blochezi tranșele de bani nu e bine.
E clar că până la urmă vom face ce spune Uniunea Europeană, dar de ce să întinzi agonia. Angajează niște oameni care știu să facă dacă nu te pricepi, statisticieni, analiști, nu din clientela ta, foiala de la partid. E delicată chestiunea pensiilor, chiar dacă în orizontul următorilor 10 ani va dispărea cu totul.
Trebuie luată în calcul și creșterea vârstei de pensionare, pentru că este o problemă cu care se confruntă toate statele, nu numai noi. Nu e ușor, trebuie să aducem în față oameni inteligenți, care să explice, să vină cu soluții.
Și atunci spui «Să luăm banii europeni», în condițiile în care acuzi într-un fel UE că ne-a luat din suveranitate, din drepturi.
Este și o declarație anti-social-democratică pentru că tu spui de fapt că «Noi nu apărăm drepturile celor mici». Această lege îi insultă pe ceilalți, în timp ce sunt oameni cu pensii de mizerie care nu pot trăi de pe o zi pe alta, nu trebuie să existe chestia asta.
Concluzia care se trage rapid și la nesfârșit este că trebuie să își facă partidele mari, care conduc și vor conduce, o revizie de oameni și de idei. Altfel o să mergi în turul doi la alegerile din 2024 și o sa-l votezi pe George Simion sau pe Kovesi”, a mai declarat Doru Buşcu, în cadrul podcastului „România lui Cristache” de pe canalul de YouTube „HAI România!”.