Exclusiv. Cristian Diaconescu, despre posibila arestare a lui Trump: Este deocamdată un joc de imagine

Fostul președinte american Donald Trump ar putea fi arestat, iar controversatul politician nu așteaptă să vadă ce se întâmplă ci cheamă lumea în stradă. Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, este invitatul din podcastul de marți și explică de ce republicanul nu mai poate schimba starea de spirit.

Donald Trump a lansat deja apeluri pe rețelele de socializare pentru proteste, în contextul în care ar putea fi pus sub acuzare penală și arestat la New York. Cristian Diaconescu a fost întrebat de jurnalistul Robert Turcescu dacă în Statele Unite urmează acum un război civil.

Deocamdată este un joc de imagine

În opinia lui Cristian Diaconescu, fostul președinte Donald Trump nu poate produce o schimbare majoră în status quo-ul american. De asemenea, o arestare a lui Trump reprezintă un risc pe care americanii nu și-l permit având în vedere că se suprapune cu vizita președintelui Xi Jinping la Moscova.

„În America găsim de toate, de exemplu varianta unui anume tip de debușeu al Partidului Republican pentru că din punct de vedere al desemnării, deocamdată suntem în faza nominalizării. Este deocamdată un joc de imagine. În al doilea rând dosarul (n.red. – intentat lui Trump de starleta porno Stormy Daniels) a fost preluat de procurorul din Manhattan, deci cineva l-a predat. În momentul predării a apărut Trump spunând că e posibil să fie arestat.

Este greu de evaluat dacă ar fi știut de la fostul procuror, actualul e afro-american. În același timp opinia publică internațională așteaptă vizita lui Xi la Moscova. O dezechilibrare acum, ar produce în mod evident convulsii, ar fi un răspuns în oglindă care ar servi președintelui Xi. Sigur, legaliștii or să spună justiția e suverană”, a argumentat invitatul.

„Nu prea funcționează victimizarea”

Invitatul lui Robert Turcescu și al lui Mirel Curea în podcastul HAI Live! a mai observat că o eventuală arestare a lui Trump nu ar avea efecte, căci la americani „nu prea funcționează victimizarea”.

„Din câte știu, înăuntrul Partidului Republican el are un grup extrem de radical. Grupul a creat probleme, a fost nevoie de 10 tururi de alegeri pentru McCarthy, cel care a devenit președintele Camerei Reprezentanților”.

Chestionat de Robert Turcescu dacă îi place Trump, fostul demnitar a răspuns negativ. „Nu susțin stilul tranzacționist, în sensul că batem palma peste capul organizațiilor internaționale, aranjamentelor de tot felul și ne înțelegem așa, într-un tip de afaceri. Tot ce înseamnă multilateralism, pe noi România ne ajută. Noi nu putem juca la nivelele pe care Trump le dorește, de exemplu când ar discuta de suveranitatea unui stat sau de garanții de securitate în legătură cu alt stat. Deci din punct de vedere strategic se poate genera un risc”.

Relația lui Trump cu Xi Jinping

Robert Turcescu a mai observat că totuși fostul președinte republican a reușit să dezvolte economic Statele Unite și să reducă o rată galopantă a șomajului, dar „a făcut și niște mișcări pe care puțini președinți au îndrăznit să le facă. Anume să spună, bă băieți, ne-am întins cam mult cu niște fronturi prin străinătate. A venit cu povestea asta, hai să ne băgăm în granițe, să nu ne mai împrăștiem. Sigur, unii au zis că pierdem hegemonia mondială. Dar economic omul pare că știe ce vorbește”.

„Mai ales că a gestionat problema economică într-un moment în care pandemia omora mii de oameni pe zi. Hai să ne gândim cum a gestionat Europa impactul economic. În al doilea rând, președintele Chinei venea la Mar el largo, venea la el acasă. Arată un anume tip de relație și un anume tip de preempțiune în ceea ce privește rivalitatea sistemică. Deci marile puteri nu pot fi prieteni și dușmani total. Întotdeauna sunt dosare care într-o zonă sau alta te pot plasa fie între a te apropie, fie între a te distanța (…)”, a mai explicat interlocutorul său în studioul EVZ-Capital.