Jurnalistul Robert Turcescu a analizat în podcastul său HAI România, împreună cu europarlamentarul Cristian Terheş implicațiile deciziei luate la Bruxelles privind "portofelul digital". Astfel, s-au aflat noi informații legate de scopul în care pot fi folosite datele personale.
Ce trebuie să știe toți românii despre o nouă lege elaborată la Bruxelles privind portofelul digital a fost tema podcastului HAI România al lui Robert Turcescu. Jurnalistul a vrut, astfel, să atragă atenţia asupra unei teme controversate: portofelul digital. Despre acest subiect a vorbit pe larg și europarlamentarul Cristian Terheş.
„Nu te vor obliga să ai identitate digitală, doar că, dacă nu ai, vei muri de foame!”, susține Cristian Terheş.
Comisia Europeană a votat regulamentul pentru implementarea portofelului de identitate, document care ar urma să permită accesul liber al cetățenilor UE în spitale sau instituții private, dar și în bănci și locuri publice. Europenii vor putea să-şi încarce în acest instrument digital cartea de identitate, certificatul de naștere și chiar diplomele, într-o aplicație de pe telefonul mobil.
Diferența dintre autentificare și identificare
Cristian Terheș a atras atenția că de la vârful Comisiei Europene se urmărește inducerea în eroare a cetățenilor țărilor membre printr-o imprecizie a unor termeni pe care mulți îi confundă.
„E pe față, nu-i nicio conspirație. (…) Ursula von der Leyen nu vorbește de autentificare, ci de identificare. Sunt două noțiuni distincte, dar pe care foarte multă lume le confundă. Eu înainte de a fi ales în Parlamentul European, am lucrat în IT în Statele Unite. Cunosc și înțeleg puterea unui astfel de sistem și ce înseamnă pentru drepturile și libertățile fundamentale. Știind ce e în spate, îmi dau seama de pericolul unui astfel de sistem dacă e implementat la nivel statal. Într-adevăr, acum există o reținere, ce se întâmplă cu datele mele de la Google, de la Apple. Astea sunt firme private, cel mult cu datele tale le folosesc pentru reclame. Dar firmele private nu au puterea de a-ți îngrădi drepturile și libertățile prin legi”.
Terheș susține că asistăm la chinezificarea Europei
De asemenea, a mai avertizat politicianul, viitoarea directivă funcționează similar cu controversatul sistem al creditelor sociale implementat de China.
„Or în momentul în care tu ajungi de la nivel guvernamental să vii cu o politică publică cu o lege care vine și spune: vom crea un sistem nu doar de autentificare, ci de identificare. Adică să te știe la nivel fizic raportat în digital, cibernetic, cine ești tu cu CNP cu tot. Asta înseamnă un control în masă al populației și este exact ce a spus von der Leyen în 2019 și exact ce se întâmplă în momentul de față în China cu așa-numitul credit score social. De aia am și spus în Parlamentul European că asistăm la chinezificarea Europei. Se implementează exact același sistem, dar cumva invers. Dacă în China a venit de sus în jos și s-a spus partidul a decis că se implementează, la noi ți se spune pentru protecția ta facem lucrurile acestea”.
Orice cetățean care folosește internetul va putea fi urmărit perfect legal
Chris Terheș a avertizat că, sub pretextul urmăririi infractorilor din mediul cibernetic, orice cetățean care folosește Internetul va putea fi urmărit perfect legal. Acest lucru va duce la o răsturnare periculoasă a relației dintre ceățean și stat. „Remarcați cum vin și spun: când te conectezi ești tu. Dar te poți conecta anonim sau cu username și parolă, poți să te conectezi de pe orice site. Dar Ursula von der Leyen nu vorbește de un alt sistem de autentificare, adică de conectare, ci despre o chestie mult mai intruzivă și cu mult mai multe ramificații.
Vorbește despre identificarea ta ca persoană fizică. Asta înseamnă că înainte de a deschide browserul Google, tu trebuie să te autentifici ca să știe respectivul sistem identitatea ta fizică. Asta înseamnă că tu nu mai poți naviga anonim pe Internet. Acesta e motivul pentru care se implementează aceste sisteme la nivel european (…)
Ți se răstoarnă nu doar prezumția de nevinovăție, dar se răstoarnă prezumția relației dintre cetățean și stat. Dacă până acum era conceput statul ca o entitate care e în slujba cetățeanului, vedem că se construiește o nouă societate unde statul devine un stat suprem. Omul devine dintr-un subiect cu drepturi și obligații, un obiect”, a mai punctat europarlamentarul.
Turcescu: În felul ăsta va putea să-l controleze foarte ușor
„Va fi cetățeanul în slujba statului pentru că în felul ăsta va putea să-l controleze foarte ușor”, a replicat jurnalistul EVZ.
Politicianul care reprezintă România în Parlamentul European a mai observat că la Bruxelles, în special parlamentarii din țările estice se opun mai vehement viitoarei directive, nu cei din țările Vestului care nu au cunoscut cenzura și îngrădirea libertăților.
„Cei din Vest nu au trecut prin experiența noastră. În Parlament îmi spun: voi ați fost cei mai vocali. În Războiul Rece stindardul libertății a fost ținut de Vest, astăzi e ținut de țările din Est. Ele au vocația de a redeschide ochii Europei ca să înțeleagă valorile libertății”, a conchis Chris Terheș.
Emisiunea de tip podcast poate fi urmărită AICI.