Deputații de la Putere și din Opoziție au votat modificările la Codul Penal în forma transmisă de Ministerul Justiției. Astfel, s-a eliminat pragul de 250.000 de lei, și nu a mai fost introdus niciun prag ceea ce, potrivit multor specialiști, ar putea face ca legea să fie neconstituțională.

Robert Turcescu și invitatul său în podcastul HAI România, europarlamentarul Cristian Terheș, au discutat de ce este periculos precedentul votării pe șest a unei legi atât de importante ca cea care definește abuzul în serviciu.

Forma legii adoptată în Camera Deputaților este abuzivă

Cristian Terheș, fost membru al PNȚCD, a punctat complicitatea de astăzi dintre PSD și PNL,  partide care au fost umilite de SRI în perioada atacului la justiție din anii 2015-2016, subliniind că forma votată la comandă în Camera Deputaților este abuzivă.

„Abuzurile care au fost în justiția românească din 2015-2016, cu SRI în justiție și cu toate nebuniile, să vii acum PSD și PNL de mânuță, care ambii au fost terfeliți și să-ți retragi toate amendamentele și să faci o definiție a abuzului în serviciu mai abuzivă decât era înainte, și mai abuzivă decât era în perioada comunistă, mai abuzivă decât era definiția abuzului în serviciul din URSS. O să fac public Codul Penal sovietic să vedeți cum era definită infracțiunea de abuz în serviciu.

Păi oamenii ăștia nu mai merită să fie într-o funcție de administrare în România. A fost la ordin, au venit, au ieșit. A venit Laura Vicol, gata se retrag toate amendamentele, revenim la forma propusă de Guvern. Asta înseamnă că tu nu mai ai Parlament, că nu sunt liberi, că ei nu mai ascultă de popor”, a spus el.

Europarlamentarul a adăugat că persoanele publice vocale în perioada amintită, 2015-2016, beneficiau de granturi.

„Societatea civilă e în civil. Dacă aplaudau abuzurile din justiție, o făceau pentru că primeau granturi din bani străini. Acum nu se mai dau bani pentru așa ceva. Știi pe ce se dau? Exact aceiași oameni care au creat și justificat haosul din justiție îți justifică astăzi cum e cu rușii și cu dezinformarea”, a afirmat acesta.

Revine Binomul Coldea-Kovesi în anchetele penale?

Cristian Terheș a vorbit, de asemenea, despre riscul revenirii la perioada Binomului Coldea-Kovesi, când SRI era implicat direct în cercetarea penală, lucru la care se revine și în prezent prin votul din 4 aprilie 2023. De asemenea, a explicat diferența dintre abuz în serviciu și prejudiciu.

„Binomul acționa pe baza unui protocol secret. Dar unii refuzau (n.red. – procurori), ai văzut Daniel Morar ce a zis. Acum se instituie prin lege. (n.red. – în perioada lui Stalin) procurorul era numit de către Securitate. Când ai un istoric de instituții abuziv-totalitare revii la el? (…) Crearea unui prejudiciu e diferit de folos necuvenit. Cât costă judecata, cât costă avocații? Ți se merită să îl ții în pușcărie? De ce îl mai urmăresc penal? Nimeni nu se duce după ăia care fac trafic de droguri, de ființe umane?”, a precizat europarlamentarul.

Mediocritatea s-a instalat în Parlament

Robert Turcescu, gazda podcastului, a confirmat spusele invitatului său și a relatat propria experiență ca deputat.

„Îți pot depune mărturie ca om care a fost 4 ani în Parlamentul României. Am mai spus-o public, ăla nu mai e un Parlament, e o armată de teracotă de-aia proastă. Calitatea oamenilor din Parlamentul României este îngrozitoare. Mediocritatea e puțin spus, e instalată acolo.

Unii nu înțeleg, sunt și unii la ordinul epoleților, alții cei mai mulți sunt la ordinul șefului de grup parlamentar. Ei nu gândesc cu mintea lor. Nu au nicio revoltă interioară în legătură cu anumite aspecte din legi, nu au inițiativă. Ei sunt niște mormoloci cărora li se arată direcția, ridicați mânuța, coborâți așa. La ăștia mai mari ca Vicol a sunat direct Ciolacu, care la rândul lui a fost sunat de… Așa funcționează lucrurile. Crezi că au gândit cei care au votat mizeria asta?”, a spus jurnalistul.