Cum au devenit anchetele penale instrumente politice?

Ion Cristoiu a fost prezent în cel mai nou episod al podcastului Contrapunct, difuzat pe canalul de YouTube HAI România.

În cadrul acestui podcast, alături de jurnalistul Mirel Curea, jurnalistul Ion Cristoiu a explicat despre cum au devenit anchetele penale instrumente politice.

Acesta a adus în prim plan o teză pe care USR-ul a susținut-o foarte mult înainte. Acesta se referă la faptul că o deschidere a unei anchete penale va scoate o persoană din jocul politic.

Maestrul a mai spus că procurorul poate să deschidă o anchetă penală din orice, el nefiind nevoit să răspundă în fața nimănui.

Astfel, procurorii s-au transformat în instrumente politice.

„De fapt, toate acele acțiuni au ținut de folosirea justiției, de fapt a parchetului, a procuraturii, pentru rezolvarea unor probleme politice.

Pentru că s-a mai adăugat ceva. S-a adăugat teza, pe care o a susținut mult USR-ul, acum sunt împotrivă, și anume că deschiderea unei anchete penale înseamnă deja scoaterea ta din jocul politic. A fost cel mai mare banditism politic.

De ce? Pentru că deschiderea unei anchete de către procuror poate fi făcută și pe baza unui pai. Și poate pe baza unei hârtii. Procurorul poate să deschidă, nu răspunde în fața nimănui.

El poate să anunțe, doamne, mâine am deschis o anchetă împotriva lui Cristoiu că este influențat de marțieni și în felul ăsta tulbură.

Și atunci băieții au introdus teza. Și în felul acesta procurorii s-au transformat în instrumente politice”, spune Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu (stanga) si Mirel Curea (dreapta)
Ion Cristoiu (stanga) si Mirel Curea (dreapta)/SURSA FOTO: Capital.ro

Cazul „Portocală”, asemănător cu cel al securiștilor din anii 50

Cazul „Portocală”, potrivit lui Ion Cristoiu, se aseamănă cu cel al securiștilor din anii 50.

Acesta spune că jumătate din abuzurile care au avut loc în anii 50 nu erau dictate de sistem. De asemenea, mai spune că, atunci, securistul începea să-și facă anchete pe cont propriu.

„Cazul „Portocală” (Mircea Negulescu, n.r.) seamănă foarte mult cu cazul securiștilor din anii 50. Jumătate din abuzurile din anii 50 nu erau dictate de sistem. Adică, în momentul în care tu iei niște slugi, niște instrumente, niște tipi bătăuși, care erau la vremea respectivă securitatea, că ea făcea anchete, securistul începea să-și facă pe cont propriu, ca și „Portocală”, continuă acesta.

Acesta a mai precizat că anchetele din anii 50 l-au mirat întotdeauna. El a subliniat că, uneori, cei care erau vinovați scăpau, iar alții nu.

„Pe mine m-a mirat întotdeauna la anchetele din anii 50 că unii care chiar îi fusese vinovați, nu știu, chiar complotaseră și scăpau, iar alții nu. De ce? Pentru că pe averea altuia, pe casa altuia, pe nevasta altuia, pusese ochiul un securist”, continuă acesta.

Maestrul a mai spus că este important să se facă o anchetă pentru ca cei vinovați să fie trași la răspundere.

Ion Cristoiu subliniază că este necesar să fie condamnați cei care se fac vinovați de astfel de situații pentru ca ele să nu se repete.

Maestrul a mai dat de exemplu procesul lui Ceaușescu. Acesta a precizat că este nevoie de discuții pe marginea subiectului și de tragere la răspundere a celor vinovați.

„Așa s-a făcut întâmplat și cu procurorii. Noi știm pe ăștia de la centru, dar în județe erau „portocale” pline.  Și mă întorc încă o dată și tragem concluzie. Noi până acum nu ne-am rezolvat acest sindrom. Nu am discutat. Ca și la procesul lui Ceaușescu. Dacă noi nu discutăm și trecem peste asta și nu facem o anchetă și nu-i tragem la răspundere și nu-i condamnăm pe unii, atunci oricând se poate repeta”, spune acesta.

Întregul podcast poate fi vizualizat AICI. De asemenea, pe canalul de YouTube HAI România sunt mai multe podcasturi care abordează teme interesante și de actualitate. Canalul de YouTube poate fi accesat AICI.