Maestrul Ion Cristoiu a venit în podcastul EVZ-Play cu Robert Turcescu, ca în fiecare zi miercuri, pentru a diseca subiectele momentului. Jurnalistul a făcut analiză excepţională pe marginea scandalului privind proiectul legilor siguranţei naţionale.
Cine şi de ce a scurs în presă aceste proiecte cheie dedicate securității naționale? Care este miza ascunsă a acestui scandal? Robert Turcescu şi Ion Cristoiu au intrat în arena EVZ-Play de miercuri, 8 iunie, pentru a elucida eterna problemă a raporturilor de forță dintre serviciile secrete, recte SRI, și instituțiile cheie ale statului inclusiv președintele.
Turcescu: Lupta pentru democratizarea serviciilor e pierdută
Moderatorul podcastului a mărturisit că din punctul său de vedere, lupta pentru democratizarea serviciilor e o cauză pierdută. „Vreau să emit o ipoteză, e un soi de tristețe în bătălia asta pe care unii încearcă să o ducă pentru așa-zisa democratizare a relației dintre serviciile secrete și societate. Lupta pentru democratizarea serviciilor e pierdută. Toate statele lumii începând din 11.09.2001, au dat puteri din ce în ce mai mari serviciilor de informații (…) justificând că ne apără pe noi, apără democrația, apără lumea liberă. Se pierde războiul ăsta”, a afirmat Turcescu.
Context în care invitatul său a amintit nenumăratele abuzuri care se fac, începând din țările cele mai democratice ca SUA până la restul planetei, în numele pretextului apărării cetățenilor. „Încălcarea drepturilor omului de către servicii în numele luptei a ceva a făcut ca popoarele să fie de acord (….) înseamnă că se poate permite orice”, a explicat Cristoiu dând ca exemplu reputatul BBC.
Astfel, în viziunea renumitului jurnalist și publicist, întotdeauna trebuie văzută miza reală, nu cea de suprafață, a serviciilor secrete de oriunde, deci implicit la noi. România a permis, din păcate, după desființarea Securității ceaușiste, interferențe brutale ale serviciilor, apreciază Cristoiu. „Conceptul de siguranță națională e foarte mare, ei pot să facă orice”.
Cristoiu: Firmele sub acoperire sunt esența antidemocratică a serviciilor
În altă ordine de idei, una dintre cele mai nocive astfel de interferențe, cu distorsionări ale economiei de piață, se referă la firmele serviciilor secrete. „Miza cu banii e cea mai importantă. Firmele sub acoperire sunt esența antidemocratică a serviciilor”
„Acolo îi doare. Din povestea asta cu banii ciugulește toată lumea (…) Toți după ce ies din serviciile de informații, sunt foarte bogați, au milioane, auzi despre ei în toate afacerile. De unde, maestre?”, a completat moderatorul.
Emisiunea de miercuri poate fi urmărită aici.