EXCLUSIV. Criza carburanților: la vecini se poate! Putem spera realist la plafonarea prețurilor? (VIDEO)

combustibil

SURSA FOTO: Dreamstime

Isteria declanșată de creșterea carburanților a fracturat încă o dată cetățenii. Panică și cozi nesfârșite la benzinării, scumpiri nejustificate ale prețului benzinei și motorinei la pompă, pe de altă parte. Acest tablou culminează cu declarațiile triumfaliste ale decidenților politici, care au anunțat controale ale organelor ablitate și amenzi drastice. În acest timp, țările din jurul nostru au trecut deja la plafonarea prețurilor.

În podcastul său dedicat crizei carburanților, Robert Turcescu și invitații săi au observat că România, ca de fiecare dată, trebuie să facă notă aparte față de țările din jurul nostru ca politică de contracarare a crizei. Pe fondul războiului din Ucraina, prețurile au atins pragul psihologic de 8 ron, însă mulți specialiști se tem că se poate depăși chiar și 11 ron.

Augustin Hagiu: OPC spune mereu că astea sunt cotațiile barilului, dar e o diversiune

Invitat în emisiune, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, a denunțat afirmația statului că prețurile din România urmează evoluția cotației barilului la nivel global. „Cât de idioți ne cred (n.r. – să credem) că ar fi o legătură între materia primă și prețuri? OPC spune mereu că astea sunt cotațiile barilului, dar e o diversiune”, a declarat acesta în exclusvitate pentru EVZ.

Augustin Hagiu a enunțat și consecințele imediate ale scumpirii carburantului atât pe rutele internaționale, cât și pe plan intern. În primul rând se vor scumpi prețurile produselor la raft. „Oul la raft va include și șmecheria lor”, a avertizat șeful transportatorilor. Apoi transportul de pasageri și toate formele acestuia riscă să treacă la costuri duble într-un timp foarte scurt.

Turcescu: Popescule, dacă aveai balls, ieșeai în fața națiunii și anunțai plafonarea

Moderatorul a remarcat discursul dublu al guvernanților: „Nu vreau să panichez pe nimeni, dar cotațiile barilului nu sunt în curbă (n.r. – nu fluctuează)”.  Robert Turcescu a amintit că într-o situație similară a scumpirii benzinei și motorinei, Ungaria a plafonat deja prețul la echivalentul a 6.5 ron.

După criza facturilor, ministrul Energiei e arătat cu degetul și în criza carburantului

„Popescule (n.r. – Virgil Popescu, ministrul Energiei), dacă aveai balls, cum zic partenerii noștri americanii, ieșeai în fața națiunii. Ciucă, anunțai ordonanță de urgență cu plafonarea la 6.5 ron, punct. Au făcut-o polonezii, a făcut-o Orban în Ungaria, o fac și eu în România. La revedere, bă! Ciucă, acolo mâine, ordonanță de plafonare la gaze și energie. (…) Eu cred că uneori suntem tâmpiți. În acest podcast am dezvăluit un adevăr de care nu vorbea nimeni: 6 luni autoritățile ascundeau o evidență. Bă, ăla care fură curent e statul român că el deține capacitățile de producție”, a exclamat revoltat Turcescu.

Hoandră: E o înțelegere peste capul poporului. E lăcomia de stat

Jurnalistul Bogdan Comaroni a cerut factorilor de decizie responsabili să își dea demisia în bloc și să plece acasă. Acesta a reamintit că în Kazahstan, țară cu mari resurse de petrol și gaze, a izbucnit un război intern pe fondul scumpirii carburantului.

„Este o înțelegere pe dedesubt peste capul poporului. Ministrul ăsta (n.r. – Virgil Popescu) mi se pare foarte ciudat. După 3 luni de scumpiri ei nu au făcut nimic. Se vede că e o înțelegere pe bani. E lăcomia de stat. Tu, stat, ai cheia la gaz”, a completat din Cluj jurnalistul Tavi Hoandră.

Sursă: Dreamstime

De menționat că benzina și motorina vândute în țara noastră de către grupul maghiar MOL sunt cu aproape un leu mai scumpe decât carburanții vânduți în România de către Petrom, Rompetrol și Lukoil, celelalte lanțuri petroliere mari care activează pe piață. Grupul maghiar spune că prețurile au fost crescute de parteneri care operează benzinării sub franciză, care au politică separată de preț.

Podcastul în versiune integrală poate fi urmărit aici: