„Am ajuns să ne bucurăm că preţul litrului de carburant e doar 8 lei şi nu 11. Noroc că iese ministrul Energiei, Virgil Popescu, să ne spună că nu e cazul să stăm la cozi pentru că există stocuri destule. Dar uită să ne spună că, de fapt, în câteva zile preţul carburanţilor a crescut cu 30%. La fel cum se întâmplă şi cu facturile la curent şi la gaze care au rămas mari în continuare, dar despre ele nu mai vorbeşte nimeni”, a arătat jurnalistul Robert Turcescu în preambulul emisiunii sale din arena EVZ.

Turcescu: Nu e nicio isterie! Alo, Ciucă, e viața și e piața

Lucrul cel mai îngrijorător care l-a deranjat pe gazetar este dubla măsură a statului în această nouă criză a carburantului. Astfel, premierul Nicolae Ciucă, pe de o parte, respectiv ministrul Energiei Virgil Popescu, pe de altă parte, au ieșit imediat după isteria de miercuri seară, 9 martie, cu anunțuri menite să calmeze panica românilor care au luat cu asalt benzinăriile.

Sursă: Dreamstime

Însă e vorba doar de o manevră care aruncă oamenilor praf în ochi, acuză jurnalistul EVZ„Oameni buni, să înțelegem foarte clar. Nu e, bă, nicio isterie! Alo, Ciucă, e viața și e piața, da? Vă arăt un grafic ca să înțelegeți în ce hal suntem. Nu e de ieri de la pompă. De ce nu trimiteți, mă, ANAF și OPC la Engie, MOL, Romgaz? Nebunilor, ăștia fac speculă la greu”, a opinat Turcescu.

Ciolacu: Sunt preţuri crescute din pix, de la o oră la alta

ANPC, ANAF şi Consiliul Concurenţei au demarat, joi, verificări pe tot lanţul de aprovizionare şi comercializare a carburanţilor, în urma cozilor kilometrice care s-au format miercuri din cauza unei fotografii care înfăţişa o benzinărie Mol ce afişa un preţ de peste 11 lei pe litrul de carburant.

Criza carburanților a încins și prima scenă politică a țării. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că nu pot fi acceptate „preţuri crescute din pix, de la o oră la alta” şi că va cere „măsuri clare, astfel încât să evităm toată această sarabandă de speculaţii şi încercări de destabilizare a economiei româneşti”. Din opoziție, liderul AUR, George Simion, a cerut statului să ia măsuri urgente, propunând chiar naționalizarea resurselor prime.

Podcastul în versiune completă poate fi vizionat aici: