Orice criză vine cu o oportunitate, iar războiul din Ucraina poate fi o mare șansă pentru România. Invitat în podcastul lui Robert Turcescu, europarlamentarul Rareș Bogdan a detaliat planurile coaliției pentru ca România să traverseze cu bine criza alimentară. Context care o poate propulsa pe plan european.
Invitat în podcastul EVZ Play alături de jurnaliștii Robert Turcescu și Dan Andronic, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a prezentat mai multe măsuri pe care coaliția de guvernare le are în vedere pentru a depăși criza economică declanșată de războiul de la granițe.
Se anunţă o toamnă politică încinsă, sunt multe crize la orizont, unele suprapuse, PNL are de rezolvat problema guvernării şi a coabitării cu PSD. Însă crizele pot fi și o oportunitate, consideră politicianul.
Bogdan: Situația la nivelul cerealelor ne plasează în Top 3 țări europene
O astfel de șansă poate surveni dacă decidenții vor ști să speculeze, în sensul bun al cuvântului, criza cerealelor ucrainene. Așa cum se știe, Rusia și Ucraina au semnat relativ recent, la Istanbul, un acord ce permite exportul cerealelor ucrainene din trei porturi aflate la Marea Neagră.
Totuși, Europa suferă de o penurie de cereale în care România se poate poziționa excelent, a afirmat Rareș Bogdan în studioul EVZ-Capital.
„Noi încercăm să facem față unei situații care va fi cumplită la nivel european. România are câteva atuuri. Unu, avem dependență de gaz rusesc foarte mică.
Avem încă exploatare de subteran de gaz, energie electrică din care peste 34% energie verde. Mai avem ceva, o situație la nivelul cerealelor care ne plasează în Top 3 țări europene.
Putem redeveni jucător regional după 32 de ani
Spre deosebire de Germania, Franța, Italia, Ungaria sau Cehia, noi nu avem dependență de cerealele din Rusia sau din Ucraina. Noi avem producție anul ăsta între 14-16 milioane de tone, consumăm maxim 5 tone pe an. Restul sunt surplus pe care îl putem vinde către diverse țări, la un preț care a crescut foarte mult.
Avem 7 fabrici funcționale de ulei de floarea soarelui plus culturi, în timp ce majoritatea țărilor europene sunt dependente de uleiul de floarea soarelui din Ucraina. (…) Lucrurile astea ne pot poziționa ca jucători regionali, după 32 de ani, în domeniul furnizării de alimente.
Să devenim noi înșine furnizori în piața europeană”, a punctat politicianul liberal.
Cum a echilibrat PNL măsurile fiscale dorite de PSD
În aceeași intervenție, europarlamentarul a subliniat că PNL a încercat să contracareze entuziasmul cu care PSD a umblat la măsurile fiscale de criză. Astfel partidul a reușit să blocheze suprataxa pentru companii dorită de social-democrați și a susținut cota unică de impozitare.
Din nefericie, a adăugat Rareș Bogdan, nu a putut bloca măsura care prevede supraimpozitarea contractelor de muncă part time, contestate de mediul de afaceri, care de la intrarea în vigoare a dus la încetarea a numeroase contracte.
Emisiunea integrală: