Conductele Nord Stream 1 şi 2 sunt ciuruite. Prin ele veneau gazele din Rusia spre Europa, în special în Germania. "Scurgerile de gaze din conductele Nord Stream în apele maritime suedeze și daneze au fost cauzate de sabotaj", spune șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avertizat cu „cel mai puternic răspuns posibil”. Paradoxal e că şi ruşii strigă sabotaj. Începe o nouă fază a războiului? S-a declanşat Al Treilea Război Mondial? Un lucru e sigur, criza Nord Stream dă o lovitură devastatoare Germaniei, care va pierde statutul de lider incontestabil al Europei.
Criza Nord Stream are o victimă incontestabilă, și anume Germania, apreciază invitatul lui Robert Turcescu. Acesta a avansat o explicație pentru care Occidentul evită să ia o poziție tranșantă în criza energetică amplificată de avarierea conductelor Nord Stream.
Cristoiu: Expansiunea Germaniei s-a dorit a fi oprită
În viziunea lui Ion Cristoiu, Germania, super-puterea economică a Uniunii Europene, își va pierde fotoliul de lider. Invitatul lui Turcescu apreciază că Rusia nu ar fi avut interes să își distrugă conductele care îi aduc o avere, miza sa fiind să țină Germania „în viață” din evidente rațiuni geopolitice. Cristoiu a reamintit că puternica economie germană se bazează pe industrie, context în care gazele sunt esențiale.
„Această înțepare nu vizează o lovitură dată Rusiei, ea știa că mai devreme sau mai târziu trebuie să închidă robinetul către Occident, de fapt către al Patrulea Reich, Germania. Problema fundamentală este consumul industrial. Toată industria Germaniei duduia, inima ei e industria. Dacă vrei să omori Germania, o omori cu petrolul (…) Principala victimă este Europa prin Germania, care însemna până de curând Uniunea Europeană. S-a urmărit încă din punctul zero decăderea Germaniei. Expansiunea acesteia s-a dorit a fi oprită. Ghinionul Germaniei este acum acest Scholtz (n.r. – cancelarul Olaf Scholz)”, susține invitatul.
Polonia poate deveni noul motor economic al Europei
Acesta a remarcat o tendință pe fondul involuției Germaniei, respectiv ascensiunea Poloniei, care are acum o poziție geostrategică foarte bună. Ion Cristoiu a constatat că teza Marea Polonie capătă o influență tot mai mare pe bătrânul continent. Robert Turcescu a observat, la rândul său, că Polonia este într-o poziție de forță, iar Germania „va veni cu căciula în mână” la polonezi. „Polonia e într-o poziție mai favorabilă ca oricând. Au mizat pe cartea americană, deocamdată sunt câștigători”, a remarcat Turcescu.
Invitatul său a confirmat că Polonia este într-o evoluție evidentă pe plan geopolitic, pe fondul mișcărilor seismice care s-au intensificat odată cu războiul, mișcări greu de anticipat care scot în față noi lideri ca Turcia sau Polonia. „Acest război e favorabil creșterii puterii Poloniei. Teritoriile acelea Lvov au fost Liovul, o mare parte din Polonia dată Ucrainei după cel de-al Doilea Război Mondial”.
Revine Europa în sfera de influență a SUA?
Reputatul gazetar a menționat și faptul că războiul din Ucraina a marcat o revenire a Europei sub sfera de influență a Statelor Unite. „Acum ceva ani, câteva țări dăduseră semne de independență față de alianța UE cu Statele Unite. Dar istoria ne învață că în fața victoriei nu rezistă nicio alianță. Pentru a nu-și rupe legăturile cu Europa, America a început acest război dintre Rusia și Ucraina. Asta fie înțelegându-se cu rușii, fie găsindu-l pe Zelenski care să accepte”, a conchis Cristoiu, aprobat de moderator, în opinia căruia Uniunea Europeană este lovită pe toate planurile, criza sa de legitimitate accentuându-se de la izbucnirea conflictului din Ucraina.
Emisiunea integrală: