Așadar, primul director al SRI a vorbit în cadrul podcastului de pe canalul „HAI România!” despre modalitatea în care a luat naștere Serviciului Român de Informații și ce s-a întâmplat imediat după Revoluția din ‘89.

Virgil Magureanu, dezvăluire despre cum a luat naștere SRI

„Să facem vorbire despre câteva preliminarii. Mai întâi că pe 30 decembrie 1989 am fost numit consilierul pentru probleme speciale ale președintelui interimar Ion Iliescu. În această calitate răspundeam de relațiile cu armata, de relațiile cu Ministerul de Interne, de relațiile cu aceea care preluaseră temporar conducerea securității. Era, ca să zic așa, legătura cu fosta Securitate, o țineam tot printr-un general de la armată și nu cred că vă scapă.

Era un oarecare domn general Logofătul. Nu știu profilul acestui domn, general locotenent, Logofătul, în schimb țin minte că armata preluase totul, chiar și arhivele și toate celelalte și că de la asta s-a plecat. Asta a fost primul moment. Al doilea moment pe care tot ca preliminar l-aș pomeni aici a fost că la numai puțină vreme după numirea generalului Nicolae Militaru ca ministru al Apărării în 23 decembrie, numire care s-a dovedit rău inspirată la puțină vreme. S-a produs la propriu o răscoală a statului major a armatei și de unde până atunci Militaru abia dacă mai saluta pe cineva, nu și pe mine care îi fusesem tovarăș de complot, pe mine nu ezita să mă salute, dar pe ceilalți îi privea cam de sus.

Până și pe primul ministrul, Petre Roman, și pe atunci el foarte proaspăt în funcția sa. S-a răsculat în statul major și nu cred că nu v-a parvenit măcar o parte din cele  care au fost documente scrise atunci, s-a făcut o stenogramă a ședinței la care am fost trimis pe data de 5 ianuarie 1990 să o conduc la sediul Ministerului Apărării. Acolo erau toți cei care se ridicaseră împotriva ministrului nou numit. Principala cauză a acestei atitudini de revoltă a fost readucerea în posturi de conducere în minister a unor generali care fuseseră excluși chiar în timpul fostului regim și în bună măsură după cum am dedus detestați datorită rolului pe care ei l-au avut în conducerea Ministerului Apărării.

Eu cred că am fost destul de explicit zugrăvind acele momente în care reproducând să zicem chintesența acelor discutate acolo. Cred că am fost un moderator al ședinței aceleia în sensul că convenisem să discutăm în stil democratic și nu pe o linie de escaladare a revoltei cele întâmplate atunci. A fost o ședință de 6 ore, a fost o ședință în care nimeni nu a avut vreo ezitare în care să scoată în evidență cele întâmplate în Ministerul Apărării și abuzurile și excesele de care se făceau vinovați cei împotriva cărora se ivise revolta”, a declarat Virgil Magureanu în podcastul „Istorii Secrete”.

Primul director al SRI face dezvăluiri de ultim moment în cadrul podcastului „Istorii Secrete”

De asemenea, primul director al SRI a spus că nu știe nici astăzi pe baza căror documente fundamentale s-a reconstituit și s-a reconstruit Serviciul de Informații Externe.

„Pe parcursul lui ianuarie lucrurile s-au precipitat oarecum deoarece a fost chemat la conducere, până atunci se numea Direcția de Informație Externe, a devenit, odată cu noua conducere numită de guvernul post- decembrist, Generalul Caraman la Serviciul de Informații Externe.

Nu cunosc nici astăzi pe baza căror documente fundamentale s-a reconstituit și s-a reconstruit Serviciul de Informații Externe, dar știu că imediat după aceea la mine s-au prezentat câțiva ofițeri care au primit cu încuviințare, au venit cu o propunere concretă: „haideți să reconstruim pe baza unor documente cât mai aplicate și cât mai motivate Serviciul de Contrainformații”. Informațiile interne cum s-ar spune. De la asta s-a pornit. A durat cam două luni”, a mai spus Virgil Magureanu.