Cel mai scump ansamblu rezidenţial din România, Asmita Gardens, a intrat oficial, din 7 noiembrie, sub protecţia insolvenţei. Administratorul judiciar numit de Tribunalul Bucureşti a luat ieri în primire proiectul, eveniment la care Capital a luat parte în exclusivitate.
Imaginile cu executorii bancari care pun sechestru pe casele americanilor intraţi în incapacitate de plată au făcut inconjurul lumii şi sunt întipărite în mintea fiecărei persoane aflate în prag de faliment. România a fost lovită de unda executărilor mult mai târziu şi la o scară mai redusă, însă unii jucători din piaţa imobiliară avertizează că adevăratul val se va declanşa abia de anul viitor. Până acum, băncile locale au reuşit să ţină sub control activele toxice din portofoliu, însă evenimentele de pe plan internaţional au schimbat optica creditorilor în ultima perioadă.
Prăbuşirea afacerii Asmita Gardens este considerată de mulţi drept un punct de cotitură în politica pe care băncile o vor adopta faţă de această categorie de investiţii. Capital a asistat în premieră la „Descălecarea lui Vodă“ la Asmita Gardens, cum îi place avocatului Remus Borza – administratorul judiciar numit de tribunal, să numească procesul de preluare a societăţii declarată insolventă.
„Trebuie luaţi prin învăluire, pentru că altfel încearcă să te ţină pe la porţi. Nu te mai lasă să intri, ca să ascundă actele şi să otrăvească fântânile“, spune Remus Borza, managing partner al Euro Insol. El s-a prezentat ieri la sediul dezvoltatorului din blocul T6 al complexului, pentru a lua în primire actele contabile ale societăţii. Cu hotărârea judecătorească în mână, lichidatorul anunţă angajaţii celor două firme de pază din Asmita Gardens că de astăzi el este „noul stăpân“. După ce trece de câteva filtre de securitate, Remus Borza reuşeşte să urce la sediul firmei. Avocatul acestuia, sosit după câteva minute, trece valvârtej pe spaţiul verde spre uşa de acces în bloc, însă aceasta este închisă. Trei paznici privesc de la distanţă încercările disperate ale avocatului de a intra în clădire. „Vedeţi că rupeţi uşa! Aţi trecut şi pe spaţiu verde. Pai dacă aveţi treabă aici nu ştiţi codul la interfon?“, strigă unul dintre ei. Într-un final, unul dintre paznici îi deschide avocatului şi acesta se grăbeşte să îşi ajungă şeful din urmă.
Blocuri înecate de fum
Până ce agenţii de pază se dumeresc că este vorba despre intrarea în insolvenţă a firmei care a dezvoltat proiectul şi că vor avea un nou angajator, ei încep să fie alertaţi de un nor de fum care se îndreaptă spre cele trei blocuri finalizate din Asmita. „Ţiganii se adună mereu pe câmpul de lângă lacul Văcăreşti şi dau foc la cabluri. Fumul ajunge până la blocuri. Noi chemăm mereu pompierii, dar tot degeaba“, povesteşte unul dintre paznici. Tot el spune că dacă Asmita nu ar avea pază, blocurile ar fi vandalizate în câteva zile.
Între timp, cei doi avocaţi coboară cu deznodământul întâlnirii. „Administratorul societăţii, Grigore Enache, este plecat în vacanţă în Toledo (Spania, n.red.) la soare. Am vorbit cu administratorul Asociaţiei de Proprietari, dar degeaba. Enache se întoarce duminică în ţară şi luni o să revin să preiau actele societăţii“, explică Remus Borza. Acesta demarează în trombă şi se îndreaptă spre o altă societate aflată într-o situaţie similară. Euro Insol are în administrare active de peste un miliard de euro, preluate de la societăţi intrate în insolvenţă sau în faliment.
În acest fel, aplicarea deciziei judecătoreşti a mai fost amânată cu o săptămână. Lipsa de comunicare cu investitorii implicaţi în proiect este, de fapt, şi motivul pentru care Alpha Bank a cerut insolvenţa societăţii. Procesul de reorganizare, însă, este greoi şi se întinde pe circa 2-3 ani, iar presiunea pe bancă este tot mai mare.
Citeşte şi
Citeşte şi