Istoricul Alex Mihai Stoenescu a scos la iveală cum a luat ființă Partidul Național Liberal. Acesta a precizat, în podcastul de pe canalul de YouTube HAI România, că există posibilitatea ca această informație să surprindă pe toată lumea, inclusiv pe unii membri din PNL.
Cum a luat ființă Partidul Național Liberal?
În cadrul unei noi emisiuni a Evenimentului Istoric, difuzată pe canalul de YouTube HAI România, jurnalistul Dan Andronic l-a avut ca invitat pe istoricul Alex Mihai Stoenescu. Cei doi au abordat mai multe teme, printre care și modul în care s-a format Partidul Național Liberal (PNL) pe care îl știm astăzi.
Istoricul Alex Mihai Stoenescu a scos la iveală o informație care, așa cum spune, s-ar putea să-i surprindă pe oameni. Ba mai mult, printre membrii de acum din PNL s-ar putea găsi persoane care să fie la fel de uimite de această informație.
Concret, istoricul spune, în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube HAI România, că bazele Partidului Național Liberal pe care îl cunoaștem azi au fost puse de niște ziare.
Mai precis, de niște ziare liberale.
Ideea de bază a PNL a fost existența unui partid liberal care să unească toate fracțiunile într-un partid organizat. Prin organizat, se înțelege dorința de a avea o conducere, un lider, un secretariat etc.
De asemenea, istoricul Alex Mihai Stoenescu a reiterat că în România au existat mai multe ziare liberale. Cel mai cunoscut dintre ele a fost cel numit ”Românul”.
”În primul rând, o să spun un lucru care s-ar putea să-i surprindă pe ascultătorii noștri și poate chiar și pe unii dintre membrii Partidului Național Liberal de astăzi.
Inițiativa de constituire ca partid politic a aparținut unor ziare. Deci, ideea de partid național, unitar, care să unească toate fracțiunile într-un partid organizat cu conducere, cu lider, cu secretariat, cu absolut toate structurile unui partid politic modern a aparținut unor ziare liberale.
Erau mai multe fracțiuni liberale în țară și toate aveau ziarele lor. Era Românul, care era nucleul principal, era ziarul liberal de la Galați, ziarele liberale de la Iași, era Trompeta Carpaților, încă mai exista”, a precizat istoricul Alex Mihai Stoenescu.
Întregul podcast de vineri, 8 martie, poate fi ascultat AICI. De asemenea, pe canalul oficial HAI România puteți găsi diferite podcasturi care abordează o diferite subiecte importante din societatea actuală sau istorice.
Istoria Partidului Național Liberal (PNL)
Informații despre istoria PNL putem găsi și pe site-ul oficial al partidului. Aici se arată că partidul a luat ființă la data de 24 mai 1875.
Liberalii spun că partidul a luat ființă datorită unui grup de liberali format din:
- Ion C. Brătianu
- Mihail Kogălniceanu
- A.G. Golescu
- Gh. Vernescu
- Tache Anastasiu
A fost marcat, astfel, debutul unei noi forțe politice în evoluția României contemporane.
Rădăcinile mișcării liberale provin, însă, în perioada pașoptistă. Anul 1875 reprezintă doar momentul în care aceasta a fost oficial instituționalizată și grupurile existente pe scena politică au fost unite.
Ion C. Brătianu a fost primul președinte al Partidului Național Liberal.
”Partidul Național Liberal a contribuit semnificativ la dezvoltarea și reformarea societății românești, fiind primul partid care a pledat, în 1892, pentru introducerea sufragiului universal. În toată această perioadă, liberalismul a devenit fundamentul ideologic pe care s-a construit România modernă, iar liberalii au acționat sub principiul „Prin noi înșine!” care este și astăzi deviza Partidului Național Liberal”, se arată pe site-ul oficial al partidului.