Invitatul jurnaliștilor Robert Turcescu și Dan Andronic în podcastul EVZ Play de luni, liberalul Dian Popescu (foto jos), este un cunoscător din interior al crizei energiei, care a bulversat România iarna trecută și amenință să provoace și mai multe frisoane cetățenilor, iarna care va veni.
Deși statul recunoaște tacit că e anormal ca românii să suporte liberalizarea totală a pieței în condițiile în care România e producător de energie, în realitate povara facturilor uriașe, generatoare de profituri imense pentru băieții deștepți din energie, e suportată de cetățeni, dar și de agenții economici, cei mai afectați fiind actorii cu capital românesc din industrie, mulți riscând să se închidă, a avertizat Dian Popescu în studioul EVZ-Capital.
Din producător de energie, România a devenit importator
Expertul liberal a fost consilier în Ministerul Energiei în anul 2019, iar în această calitate și-a dat seama că România va fi pândită de un dezastru în energie. A avertizat că fără o strategie energetică pe minimum 5-10 ani, în condițiile închiderii unor entități cheie producătoare de energie, țara se prăbuşeşte din punct de vedere energetic. Liberalizarea decisă de guvernul Ludovic Orban și gestionată haotic de colegul său de partid, Virgil Popescu, a precipitat criza.
Așa s-a ajuns la situația paradoxală că, deși România este independentă energetic în proporție de 85%, pe baza infrastructurii energetice realizate în timpul comunismului, în prezent suntem nevoiți să importăm energie. Prețul îl face furnizorul de energie, la consumator ajungând prețul cel mai scump dictat de traderi.
Ruta Azerbaidjan e folosită deja de țările Europei
Invitatul a subliniat că, pe lângă această criză artificială suportată de cetățeni și de companiile mici – majoritatea cu capital românesc -, guvernanții au ratat și canale alternative de energie, cea mai avantajoasă fiind ruta legată de Azerbaidjan, folosită deja de unele state europene.
Furnizarea de gaze azere către Europa prin Coridorul de Sud de Gaz a început la 31 decembrie 2020. Pentru prima dată în istorie, Azerbaidjanul și-a exportat gazele naturale pe piața europeană prin conducte. Conducta Trans Adriatică (TAP), care este partea europeană a coridorului sudic de gaz, furnizează anual 8 miliarde de metri cubi de gaz Italiei și un miliard de metri cubi de gaze Greciei și Bulgariei în parte.
Dian Popescu: Te-ai dus de mână cu reprezentantul OMV
„L-ați văzut pe primul ministru și pe ministru în Azerbaidjan, să importăm și noi gaze de la ei, ca rută alternativă? V-ați plimbat pe-acolo de 3 ori. Te-ai dus și te-ai plimbat acolo. Dacă făceau măcar un contract, se lăudau cu el pe Facebook. Vreau să văd un contract cu Azerbaidjan”, a afirmat expertul în energie.
Chestionat de moderator de ce nu au reușit, Dian Popescu a replicat că azerii știu că în România sunt agenți de influență ai Gazprom. „Nu te iau în calcul, azerii zic v-a convenit, v-a interesat să opriți producția să măriți importul, nu? Băgăm companiile de foraje în faliment, așa s-a vrut în România. (…) Popescu l-a avut pe directorul OMV, nu se poate să te duci ministru cu directorul OMV, du-te cu compania mea, cu Romgazul. Până și Azerbaidjanul te-a trimis la gară”, a comentat Dian Popescu.
Emisiunea integrală: