Ion Cristoiu a fost invitatul lui Ionuț Cristache în podcastul România lui Cristache de pe canalul Hai România. Maestrul a vorbit despre tipologiile de jurnaliști din ziua de azi și cum controlează sistemul presa.
Cum controlează sistemul presa
„Iată o știre de la francezi: câțiva jurnaliști francezi susțin că France Television, canalul public din această țară, încearcă să scape de jurnaliștii care nu mai vor să facă propagandă. Jurnaliștii care au în jur de 50 de ani trebuie înlocuiți cu jurnaliști tineri.
În perioada Dej-stalinistă au fost două categorii de jurnaliști – cei bătrâni, dintre care mulți dintre ei lucraseră în anii 44-47 și care se prostituau atunci, și tinerii care erau aduși din producție. Teodor Brateș mi-a povestit în cadrul unui interviu că el avea 16 ani când a ajuns la Radio România!
Erau luați din producție și preferați pentru că intelectualii nu erau buni. Și uite așa, la Scânteia, de la corespondent voluntar deveneai imediat corespondent. Adică, erai până mai ieri bucătar la o GAC și te trezeai la București. Erai deja ziarist, chiar dacă erai analfabet. Erau oameni fără pregătire.”, a spus Ion Cristoiu.
În prezent, cei care fac presă sunt tinerii
„La începutul perioadei post-decembriste, metoda în care manipula sistemul era cam așa: căutau în primul rând o interfață, unul care nu avea nicio treabă, și îl puneau să facă o gazetă. După aceea, individul începea să primească dispoziții, dar care erau de aplicat pentru că oamenii făceau gălăgie.
Și atunci s-au aplicat două mari trucuri care sunt valabile și astăzi. În primul rând, când iei ziarul – pentru că nu îl faci tu, una este să faci tu ziarul și să investești în el, alta este să îl preiei – ți se pune condiția să iei și echipa. Pe vremea lui Băsescu era «Sacul cu șoareci», care a fost plasat prima dată la Evenimentul Zilei, apoi Dan i-a alungat, s-au dus la România liberă, au plecat și de acolo.
Ideea este simplă: nu mai e nevoie să suni tu, patronul, știu ăia din echipă. Tu, patronul, doar plătești salariile, duci o viață de mogul, restul ziarului se descurcă. De regulă, cei din «sacul» ăsta sunt de două tipuri: activiști înrăiți, cei care cred, devotați cauzei, și activiștii oportuniști. În anii 50 s-a mers mult pe cei care cred. Și acum se recrutează cei care cred.
Și în anii ’50, față de anii ’90 de la noi, ideea de jurnalism la noi s-a pierdut – în anii ’90-’91 noi eram chiar mândrii de faptul ca eram jurnaliști.”, a mai spus Ion Cristoiu.
Despre trăitul din presă
„La ora actuală noi avem o problemă mare în sensul că, desigur, există televiziuni plătite de Guvern, dar și de Ambasada SUA. Nu văd de ce site-ul Europa Liberă, care este finanțat de Departamentul de stat face gălăgie că Antena 3 este finanțată de PSD. Este același lucru.
Eu sunt adeptul trăitului din presă. În anii ’90 îmbogățeam patronii, în prezent mogulii plătesc jurnaliștii.
Am făcut Zig-Zag Magazin, Expres Magazin, Evenimentul Zilei, cum să îmi spună mie Cârciog ce să fac că el trăia din noi. Eu văd presa, din calitatea mea de om care a lucrat în presa comunistă, în felul următor: un individ are niște bani și îi investește în presă ca să câștige din presă.
Acum nu mai investești în presă ca să câștigi din ea, ci ca să obți altceva.
Totul a venit de la distrugerea economie de piață din presă. De exemplu, normal ar fi, la nivel de piață, să avem o singură televiziune de știri – Franța are una sau două, noi avem opt sau nouă.”, a mai spus Ion Cristoiu în podcastul Hai România cu Ionuț Cristache.