Vineri, 5 august, Alexandru Petrescu, fost ministru al Comunicațiilor și al Economiei, a venit cu o serie de explicații importante privind modul în care funcționează ROBOR, răspunzând la întrebările jurnalistului Mirel Curea din cadrul podcastului EVZ Play.
În calitate de fost ministru al Comunicațiilor și al Economiei, Alexandru Petrescu este în măsură să descifreze multe dintre subiectele care îi apasă pe români, printre care și situația ROBOR.
Criza economică, cea energetică și din ce în ce mai multe zone de maximă încordare care tind să degenereze în conflicte armate au fost doar câteva dintre subiectele abordate vineri de jurnalistul Mirel Curea împreună cu invitatul său. Întreaga emisiune poate fi urmărită în clipul video de mai jos.
Cum funcționează de fapt ROBOR? Alexandru Petrescu, fost ministru, a venit cu explicații
Una dintre cele mai importante întrebări puse de cunoscutul gazetar a fost care este mecanismul prin care creșterea ROBOR-ului frânează inflația? Alexandru Petrecu a explicat întregul mecanism, iar acesta depinde în mare parte deciziile luate de BNR.
„Dacă ROBOR-ul este mai mare, valoarea dobânzilor la solicitare de capital, respectiv vrei împrumut redus să iei bani, este mai mare și stopează apetitul de a de cere capital. Deci, dacă nu se mai cere capital sunt bani mai puțini în piață.
Dacă-s bani mai puțini în piață se cumpără mai puțin. Teoretic scade inflația. Accesul la capital este frânat. Teoretic previn. Având capital disponibil de cheltuieli mai mai mic. Ar trebui să scadă inflația, însă în sine nu este suficient ca măsură, ea trebuie coroborată și cu alte măsuri ce țin de decizia arcului guvernamental.
Aici vorbim de eterna colectare mai bună și cheltuială mai mai mică. Îmi vine minte Demi Dobrescu, primar al Bucureștiului, care spunea sunt zgârcit cu luxul, dar sunt mână largă cu necesarul și indispensabilul. Cam așa și aici, trebuie să fim puțin mai zgârciți cu luxul care poate fi interpretată o paletă întreagă de cheltuieli, de la achiziții mai mult sau mai puțin necesare, la pensii mai mult sau mai puțin speciale, mai mult sau mai puțin îndreptățite.
Și, evident, asta va genera cheltuieli mai mici, care, în contra pondere cu venituri mai mari, în contrapondere cu creșterea ROBOR-ului, accelerată de creșterea dobânzii cheie monetare a BNR-ului, ar trebui să echilibreze situația.
Dacă ne uităm la buletinele de estimare pe termen lung ale Băncii Naționale și ale Băncii Centrale Europene, ele ne spun că undeva spre iarna anului curent ar trebui să intrăm totuși sub 10 % la one digits (o singură cifră – n.red.), astfel încât undeva la iarna anul lui viitor să ne întoarcem undeva la o dobândă-cheie care să genereze un ROBOR mult mai mic, undeva la 5 %, 6 % ceea ce înseamnă că o să avem o dobândă-cheie care să o reducă Banca Națională la un 3%”, a explicat Alexandru Petrescu, fost ministru.
Creșterea ROBOR va afecta populația
De asemenea, Mirel Curea a întrebat ce faci în situația în care ROBOR-ul ăsta afectează și persoanele fizice? Acesta l-a rugat pe fostul ministru să estimeze dacă se vor petrece drame în România, adică oamenii cu credite să nu mai poată plăti și să fie executați silit.
„Haideți să vorbim și fără ipocrizie. În momentul contractării unui împrumut imobiliar sau nu ai opțiuni pe contract și acolo spune: dobândă fixă pentru 2 ani, 5 ani, 7 ani, 10 ani sau dobândă variabilă. Dobânda variabilă înseamnă că poți să iei un împrumut la casă pe Prima Casă și să ai nu știu, 1860 de lei prima rată, din cei 25 de ani prima lună, după care ROBOR-ul, cum a fost pe diferite circumstanțe economice, fie europene și mondiale, te apucai să plătești nu știu, cu 10 % mai puțin, chiar dacă în fine prima și aveai o pantă descendentă, care putea să fie pentru o perioadă sau alta.
E un risc și aici, din păcate mulți oameni sunt expuși acestui risc și aici ține de BNR să poată gestiona, guverna monetar cu înțelepciune, astfel încât cei expuși acestui risc sau cei care sunt ieșiți din perioada fix asumată la momentul contractării, că nici acuma nu poți să-ți faci pe toată perioada împrumutului de 25 de ani dacă vorbim de un credit imobiliar dobândă fixă, capacitatea de a gestiona ca fluctuațiile să fie mai ușor suportabile”, a mai completat fostul ministru al Economiei.
Întreaga emisiune de vineri, 5 august, poate fi urmărită mai jos.