EXCLUSIV! Cum își teroriza Elena Ceaușescu subalternii: „De unde știi tu ce vorbesc eu cu Tovarășu’ acasă?”

Ademenită de puterea absolută pe care o dobândise în ultima decadă a epocii Ceaușescu, tovarășa Elena Ceaușescu își asumase rolul de conducător neoficial al României Socialiste, în umbra soțului ei, căruia îi cunoștea foarte bine slăbiciunile și limitările.

„Ea se credea mai capabilă decât el. Era convinsă de superioritatea ei, mi-au povestit cei care erau în preajma lor, mai ales fosta traducătoare de limbă engleză a Elenei Ceaușescu care a fost pe lângă ea ca un fel de damă de companie, că îl corecta. Îi spunea, spre exemplu: <<În Nepal, ai grijă cum pronunți Kathmandu!>>.”, a amintit profesorul universitar Lavinia Betea în cadrul unui nou episod din podcastul EVZ Capital „Istoria Secretă” moderat de jurnalistul Ionuț Cristache.

O plictiseau discursurile lui Nicolae Ceaușescu

Autoare a biografiei Elenei Ceaușescu, profesorul Lavinia Betea a redat mărturiile celor mai apropiați oameni ai cuplului dictatorial: „Povestea Ștefan Andrei (n.r. fost ministru de externe) că îi asculta discursurile cu un plictis nesfârșit, că începea să bârfească alături de cel care era. Ceaușescu se uita întotdeauna la acela cu care vorbea, niciodată nu îndrăznea să-i facă ei observație.”

„Cum îți permiți să-i spui Tovarășului că nu e cum zic eu?”

„Îmi spunea Ion Traian Ștefănescu (n.r. fost prim-secretar al Doljului înainte de Revoluție) că mergea până la a se certa cu cel care îndrăznea să-i spună lui Nicolae Ceaușescu niște lucruri care nu veneau în consens cu ceea ce ea decisese să i se spună. <<Cum ți-ai permis să spui Tovarășului? Cum ți-ai permis să te duci la Tovarășu’?>> Nu de față cu el. <<Cum ți-ai permis să spui în fața Tovarășului că nu e așa cum zisesem eu?>> Argumentul ei hotărâtor care i-a lăsat perplecși pe aceia: <<De unde știi tu ce vorbesc eu cu Tovarășu’ acasă?>>”, a dezvăluit profesorul universitar Lavinia Betea.

Astfel se explică frica subalternilor de a se impune sau de a o contrazice, fapt ce a dus la un sentiment colectiv de ură la adresa ei, sentiment împărtășit de majoritatea membrilor aparatului central.

„Eu sunt convinsă că tot ea a fost aceea care a stăruit în agățarea lui Ceaușescu de putere. Ea a fost aceea care a și spus în 22 decembrie: <<Hai să plecăm, Nicule!>>, fără să știe unde pleacă, cu un fel de impetuozitate feminină speriată de piatra care zburase pe fereastră, când el a încercat să vorbească mulțimii.”

Povestea neștiută a tovarășei Elena Ceaușescu și detalii fascinante din biografia ei pot fi urmărite în cadrul podcastului EVZ Capital „Istoria Secretă” moderat de jurnalistul Ionuț Cristache, cu episoade noi în fiecare Marți și Miercuri de la ora 15:00.