În cadrul emisiunii „România lui Cristache”, noul podcast marca EVZ-Capital, profesorul Mircea Coșea a dezvoltat cel mai bun scenariu pentru țara noastră în contextul războiului, dar și al crizei alimentare previzionate până și de Banca Mondială.
„România nu are altă șansă să iasă din groapa în care este decât prin Agricultură. Pentru că este țara care din punct de vedere al dotării cu resurse agricole este cea mai bine cotată din Europa. De altfel, se vede că fără investiții mari în agricultură, fără irigații, fără niciun fel de progres, noi suntem pe locul 2 sau 3 în ultimii ani la produse cerealiere.”
„România este o țară colonială. Este un circuit anti-național”
La întrebarea jurnalistului Ionuț Cristache, care a ridicat problema dacă nu cumva „ era un moment esențial pentru România să-și reseteze prioritățile?” Profesorul Mircea Coșea răspunde tranșant și susține că „România nu este capabilă să ridice valoarea resurselor prin valoarea adăugată superioară. Deci este o țară care din punct de vedere al sistemului de import export, este o țară colonială – exportă materii prime. Mâncarea de bază, 70% vine din exterior, care la rândul ei este produsă în proporție de 80% din materii prime românești. Deci este un circuit anti-național. Exportăm materie primă, importăm o prelucrare relativă a acestor materii prime.”
Cea mai rapidă soluție pentru România
Agricultura ne salvează. Dar ar putea să ne îmbogățească. „Dacă ai astfel de resurse, trebuie neapărat să le valorifici. Valorificarea acestor resurse se arată ca fiind o oportunitate fantastică în condițiile crizei alimentare. Și atunci ce trebuie făcut în România? Trebuie făcută o mișcare destul de ieftină și de rapidă, de prioritizare a procesatorilor a celor care fac ceva din producția agricolă. ”, a precizat profesorul Mircea Coșea.