Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) poate contribui la dezvoltarea României și prevede fonduri generoase pentru proiecte naționale și locale în domenii considerate prioritate. Lesne de înțeles că este o tentație inclusiv pentru unii politicieni.
USR și-a făcut un titlu de glorie, prin fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea, din faptul că a elaborat PNRR-ul care a fost aprobat de Comisia Europeană. Mai mult, USR monitorizează implementarea Planului Național de Redresare şi Rezilienţă de către autorităţile centrale, prin intermediul unei platforme online, instrument prin care susțin că urmăresc „toate jaloanele şi ţintele” asumate de România prin acel plan.
Consultanța căpușează legal contractele PNRR
Dincolo de această retorică însă, se ascund interese personale ascunse foarte abil, a avertizat Robert Negoiță în podcastul EVZ Play cu Robert Turcescu. La invitația jurnalistului și a colegului său Mirel Curea, primarul Sectorului 3 al Capitalei a detaliat cum funcționează în realitate soluția găsită de membrii USR de a atrage mulți bani de la bugetul PNRR.
Despre contractele de consultantă care sunt incluse în multe proiecte aprobate sub egida PNRR s-a mai discutat în spațiul public. Au fost destule critici că această activitate consumă o parte importantă dintr-un buget, însă nu au fost avansate modalități prin care activitatea de consultanță să poată fi monitorizată îndeaproape.
Negoiță: Au ONG-uri care trăiesc din concursuri de bla bla
Robert Negoiță a dezvăluit din propria experiență ca edil cum funcționează rețeta USR. Politicianul a dat ca exemplu cazul consilierilor locali ai USR din cadrul primăriei Sectorului 3, care au blocat un program de construire de școli la nivelul sectorului. Sub pretext că nu seamănă cu școala viitorului, consilierii USR au cerut să se recurgă la un concurs. „Hai să facem concurs de soluții pe școală. Or fi chestiuni de inventar pe școală, cu siguranță n-am descoperit noi tot, dar nu pe școală. Au vrut doar să ne blocheze. M-am interesat ulterior, au ONG-uri care trăiesc din astfel de bla bla”, a afirmat edilul Sectorului 3.
500.000 euro pentru concurs de soluții vs. 100.000 euro pentru proiect
Politicianul a dat și un exemplu concret pe care îl cunoaște personal. „Știți cât mi-au cerut ca să facem concursul doar? Jumătate de milion de euro în situația în care proiectul care era la gata să-l aprobăm ne-a costat 100.000 euro. Ce ziceți de asta?
Jurnalistul Mirel Curea a reamintit, în acest context, cum au introdus Cristian Ghinea și colegii săi în modelul de PNRR trimis la Bruxelles activități de consultanță în valoare de 200 milioane de euro, în condițiile în care pentru agricultură, domeniu vital pentru România, nu a fost alocat niciun fond. „Agricultura nu a fost prinsă nici măcar cu un eurocent. Asta știu ei, ONG-uri care știu să dea tunuri. (…) Vlad Voiculescu a vrut să facă el totul (n.r. – când a fost ministru al Sănătății), să se ocupe de administrația spitalelor, spitalele să treacă la niște șmecheri de-ai lui. Pe ăștia trebuie să stai cu ochii (…)”, a afirmat Mirel Curea în studioul EVZ-Capital.
Milioane de euro pentru consultanța pe liliecii de bloc
Invitatul a mai dat un exemplu care arată cum sub acoperirea așa-zisei consultanțe, banii bugetului se duc din Fondurile Operaționale pe bani europeni în alte direcții.
„Să vă mai dau o mostră de ticăloșenie? Până să facă ghidurile nu cheltuiam milioane de euro cu specialiștii neamului, știți pe ce? Pe consultanță dacă avem sau n-avem lilieci pe blocuri. Au pus-o în ghid, e obligatorie. Cheltuim de la buget milioane să vină specialiștii să ne spună dacă e un potențial liliac acolo. Au știut și au pus niște oameni care să se autorizeze pe chestia asta și n-ai decât cu ăia să faci. Mor de necaz, câte blocuri reabilitezi pe banii ăștia?”, a completat Robert Negoiță.
Emisiunea integrală: