Potrivit unui document intrat în posesia revistei Capital, Executivul a transmis în scris o solicitare Ministerului Energiei, prin care ministerul, în calitate de acţionar majoritar, trebuie să le ceară unora din companiile din subordine bani sub formă de dividende suplimentare, sume ce trebuie virate până la data de 19 decembrie 2018.

„Cel mai probabil, măsura a fost luată pentru că este nevoie de bani şi, mai mult ca sigur, ca România să nu depăşească deficitul de 3% din PIB asumat pentru acest an”, au declarat pentru Capital surse ministeriale oficiale.

Decizia a fost luată într-o şedinţă ce a avut loc la sediul Ministerului de Finanţe pe 1 noiembrie.

Documentul consultat de Capital arată că societăţilor Nuclearelectrica, Romgaz şi Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) li s-au cerut fiecăreia să distribuie dividende de 500 milioane lei şi 550 milioane lei în cazul Hidroelectrica.

„Vă rugăm să aveţi în vedere distribuirea/redistribuirea ca dividende a sumelor stabilite în cadrul şedinţei care a avut loc la sediul Ministerului Finanţelor Publice în data de 01.11.2018, respectiv: Nuclearelectrica – 500 milioane lei; Romgaz – 500 milioane lei; SAPE – 500 milioane lei. În ceea ce priveşte Societatea Hidroelectrica, este necesar să întreprindeţi demersurile necesare pentru distribuirea/redistribuirea ca dividende a unei sume de minimum 550 milioane lei”, arată documentul intrat în posesia Capital.

Guvernul motivează că a ales aceste societăţi deoarece au o valoare mare a disponibilităţilor băneşti, nu sunt îndatorate la bănci, iar programele de investiţii pe care le derulează pot fi finanţate din surse proprii.

„Din datele centralizate la Ministerul Finanţelor Publice, s-a constatat că unele societăţi cu capital integral şi majoritar de stat, la care calitatea de acţionar în numele statului este exercitată de: Ministerul Energiei, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Economiei şi Ministerul Transporturilor, au o valoare mare a disponibilităţilor băneşti la data de 31.12.2017 şi la 30.06.2018, nu sunt îndatorate sau sunt foarte puţin îndatorate la bănci, programele de investiţii pe care le derulează pot fi finanţate din surse proprii şi prin urmare pot distribui/redistribui în anul 2018 dividende suplimentare către acţionari, în conformitate cu prevederile art. II şi III din OUG nr.29/2017”, se precizează în document.

 

Astfel, Hidroelectrica a şi publicat pe site-ul propriu ordinea de zi a şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor ce va avea loc pe 19 decembrie, în care suma propusă este exact 550 milioane lei.

În documentul consultat de Capital scrie că pe ordinea de zi a fost astfel inclusă ”aprobarea distribuirii sumei de 550 milioane lei, sub forma de dividend către acționarii societății, proportional cu participarea acestora la capitalul social al societății și stabilirea termenului de plată a dividendelor, precum și a modelității de plată a dividendelor”.

Plata se va face în maximum cinci zile lucrătoare de la data adoptării hotărârii Adunării Generale a Acționarilor.

În plus, printr-o hotărâre a acționarilor din 17 mai, a fost repartizată suma de 126,04 milioane lei la ”alte rezerve constituite ca surse proprii de finanțare”.

Documentul mai arată că Hidroelectrica avea, la 31 decembrie 2017, o sumă de 4,688 miliarde lei în contul ”Rezultat raportat”, iar majoritatea sumelor distribuibile sunt subiect al impozitului pe profit de 16%. De asemenea, la finalul anului trecut, compania avea 134,18 milioane lei în contul ”Alte rezerve din repartizarea profitului”.

Planul de afaceri al Hidroelectrica pentru perioada 2018-2023 prevede un volum investițional de 5,6 miliarde lei în următorii cinci ani.

La rândul său, Romgaz, anunţa în data de 7 noiembrie avizul dat de Consiliul de Administraţie al companiei cu solicitarea acţionarului majoritar, Ministerul Energiei, privind distribuirea unui dividend suplimentar de 501 de milioane de lei, respectiv 1,3 lei/acţiune. Ulterior, în data de 13 noiembrie, emitentul a raportat completarea ordinei de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Romgaz ce va avea loc în data de 6 decembrie, la cererea acţionarului majoritar, cu un punct privind repartizarea sub formă de dividende a sumei de aproape 717 milioane de lei, respectiv 1,86 lei/acţiune.

Nuclearelectrica a anunţat şi ea, în 8 noiembrie, convocarea acţionarilor pentru aprobarea unui dividend suplimentar de 238 milioane de lei, sau 0,789 lei/acţiune.

Transelectrica este o altă companie cu acţionariat majoritar de stat care anunţă că Guvernul i-a solicitat redistribuirea de dividende. Însă Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al societăţii, nu a anunţat suma pe care intenţionează să o ceară de la Transelectrica în Adunarea Generală din data de 14 decembrie.

Companiile ar urma astfel să vireze în total la bugetul de stat peste 2 miliarde lei.