EXCLUSIV. Cum vor autoritățile să mai facă bani: scot ”de la naftalină” mii de km de teren. Ce le pregătește statul companiilor

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) este instituția guvernamentală responsabilă cu acordarea licențelor de exploatare minieră din România.

Instituția negociază clauzele acordurilor petroliere și ale licențelor miniere și reglementează operațiunile din domeniu și organizează licitații pentru activitățile de explorare și exploatare pentru minerale solide și pentru petrol și gaze naturale.

Potrivit datelor transmise de ANRM, în urma unei solicitări a revistei Capital, instituția va scoate la concesionare 28 de perimetre petroliere, pentru explorare, în cadrul Rundei a XI-a.

Această licitație a fost anunțată încă de acum cinci ani.

”Preconizăm că Runda XI, pentru perimetrele petroliere de explorare, în cadrul căreia vor fi scoase la licitație 28 de perimetre: 6 offshore (în largul mării, n.r.) și 22 onshore, în mărime estimată de aproximativ 1.000 kmp, va avea loc în cursul anului 2019”, se arată în datele transmise Capital de ANRM.

Licitația anterioară, Runda X, a fost organizată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale în anul 2010, când au fost atribuite 20 de perimetre, dintre care cinci se află în platoul continental din Marea Neagră.

Statul român, prin ANRM, încasează în fiecare an redevenţe, taxe şi tarife de la companiile cu activităţi în domeniul gazelor, petrolului şi resurselor minerale. ANRM urmăreşte producţia de hidrocarburi şi de resurse minerale în vederea stabilirii şi încasării redevenţei şi gestionează şi resursele de hidrocarburi (petrol şi gaze) şi resursele minerale, ca proprietate publică a statului.

Pe primele trei semestre ale anului 2018, suma încasată de statul român din redevenţe a fost de 1,263 miliarde lei, mai arată datele transmise de ANRM.

În anul 2017, suma încasată de statul român din redevenţe a fost de 1.348,18 milioane lei.

De asemenea, pe primele trei trimestre ale anului 2018, suma încasată doar din redevenţe pe ţiţei a fost de 283,07 milioane lei.

În acelaşi timp, suma încasată pe primele trei trimestre ale anului 2018 din redevenţe pe gaze a fost de 792,21 milioane lei.