Conform surselor Capital, o serie de astfel de instituții de pe lângă Administrația Patriarhală se confruntă cu o scădere drastică a veniturilor, motiv pentru care s-a recurs chiar la concedieri. Mai mult, conform surselor, o serie întreagă de preoți s-au confruntat cu o reducere semnificativă a salariilor, mai ales cei care nu erau încadrați ca preoți la parohii.

Una dintre aceste instituții este agenția de pelerinaje a Patriarhiei Române, care, pe perioada izolării nu a mai organizat pelerinaje.  O altă entitate afectată este și ziarul Lumina, care se distribuie în biserici.

Abia în cursul ședinței de Guvern de ieri, Executivul condus de Ludovic Orban a luat decizia de redeschidere a bisericilor pentru organizarea de slujbe în interior.

În cadrul CNSU, s-a luat, astfel, decizia de a permite oficierea de slujbe publice şi în interiorul bisericilor, a informat Ludovic Orban.

„Aici aş vrea să fac o precizare. Noi nu am închis bisericile. Bisericile au fost deschise în această perioadă. Singurul lucru care nu s-a permis a fost oficierea slujbelor. S-au permis, de exemplu, diferitele evenimente pentru oficierea de botezuri, căsătorii, sigur, cu un număr limitat de persoane, la nivelul familiilor. De asemenea, bisericile nu au fost închise, deci cei care au titrat că se redeschid bisericile nu au prezentat corect adevărul.

Decizia, propunerea formulată de CNSU este aceea de a permite oficierea slujbelor şi în spaţii închise, în interiorul bisericilor, şi în afara bisericilor. Bisericile fiind de mărimi variabile, pentru respectarea condiţiilor care vor fi stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii, cu secretarul de stat de la Departamentul de Culte şi cu ministrul Afacerilor Interne va fi un număr redus de credincioşi care vor putea asista la slujbă din interiorul bisericii. Din acest motiv, oficierea slujbelor se va face, atât în interiorul, cât şi în afara bisericilor”, a explicat Orban.

El a precizat că, în acest caz, vor trebui stipulate foarte clar regulile, în special cele de distanţare fizică şi protecţie sanitară – purtatul măştii de către cei care sunt în interiorul bisericii.

Acţiuni umanitare în valoare de peste 4,3 milioane de euro

Patriarhia Română a oferit ajutoare în valoare totală de peste 4,3 milioane euro (20.896.872 lei) persoanelor vulnerabile şi instituţiilor medicale afectate de pandemia COVID-19, potrivit unui raport al activităţilor de sprijin oferite în timpul stării de urgenţă dat publicităţii joi de Sectorul Social-Filantropic al Administraţiei Patriarhale.

Potrivit raportului, publicat de Basilica.ro, ajutoarele, în valoare totală de 20.896.872 lei, au constat în: hrană caldă, pachete alimentare, apă îmbuteliată, cumpărături de strictă necesitate, plata facturilor, servicii de cazare pentru carantină, transport la servicii medicale, donaţii în produse igienico-sanitare şi aparatură medicală, dispozitive electronice pentru educaţie de la distanţă destinate elevilor.

Numărul total de beneficiari din ţară a fost de 180.667, din care: 38.141 de persoane plasate în izolare, 3.945 de persoane plasate în carantină, 78.841 de vârstnici singuri şi fără sprijin, 59.740 de persoane vulnerabile social.

Eparhiile au donat instituţiilor medicale echipament de protecţie (măşti, viziere, ochelari, combinezoane, mănuşi, botoşi), dezinfectanţi şi aparatură medicală.