Acuzată de opoziție că duce țara de râpă și aflată în conflict deschis cu mare parte a mediului privat, mai ales cel financiar, după ce a introdus noi taxe și impozite, alianța care conduce România a dat lovitura, în luna decembrie.
Cel puțin așa arată cifrele lansate oficial, care confirmă că deficitul bugetar s-a menținut sub nivelul de 3%, pe care țara s-a angajat că îl va respecta. Cu această ocazie, PSD intră, de-a dreptul, în istoria finanțelor. Să vedem și de ce.
În decembrie, când, în mod tradițional, primăriile, consiliile județene și furnizorii statului “rupeau trezoreria”, PSD a uimit pe toată lumea cu un rezultat unic în istorie. Deficitul bugetului general a fost de doar 1,3 miliarde de lei iar anul s-a încheiat cu un minus general de doar 2,88%, adică sub cei 3% unde ne obligă să stăm acordurile încheiate în cadrul Uniunii Europene.
De ce este un rezultat istoric? Nu doar pentru că este pentru prima dată în istoria recentă când luna decembrie nu vine cu cel mai mare deficit din an ci și pentru că valoarea acestui deficit, de doar 1,3 miliarde de lei, este de peste 10 ori mai mică decât anul trecut și de cel puțin patru ori mai mică, comparativ cu ultima lună a oricărui an din 2009 până acum. Dacă am merge mai departe cu istoria am vedea că diferențele sunt chiar mai mari.
Strategii și oficialii PSD văd acest rezultat ca unul normal, datorat în primul rând unei mai bune planificări a cheltuielilor bugetare. Profesorul Cristian Socol, strategul pe macroeconomie al PSD, a făcut chiar un simbol din această planificare, pe care o denumește “spendingreview”(engl. revizuirea cheltuielilor) și o ridică la nivel de pilon al strategiei PSD, alături de wage led growth (creștere bazată pe mărirea salariilor) și big push (marele salt înainte).
Socol are ca argument faptul că nivelul cheltuielilor bugetare, și implicit cel al defictelor, nu a mai fluctuat așa de mult, de la lună la lună, ceea ce a făcut ca bugetul să fie mai “controlabil”.
Și totuși, cum a reușit PSD să păstreze deficitul bugetar sub 3%? La mijloc se află o serie de înțelegeri obscure care vor exploda în perioada următoare. Printre aceste înțelegeri se numără și …
Citeşte continuarea articolului în noul număr al Revistei Capital, în format glossy, de 100 de pagini. O puteți achiziționa de la toate punctele de difuzare a presei sau accesând linkul următor: https://bit.ly/2UUXs72