Înalta Curte de Casație și Justiție a adoptat marți o hotărâre de îndrumare referitoare la aplicarea deciziilor CCR din 2018 și 2022 privind prescripția. Hotărârea respectivă ar putea duce la încetarea mai multor procese penale în care nu mai funcționează prescripția specială, potrivit mai multor magistrați și avocați consultați de G4Media.

Potrivit acestora, Înalta Curte a stabilit că nu au existat cauze de întrerupere a cursului prescripției, cel puțin între iunie 2018 (data intrării în vigoare a primei decizii CCR privind prescripția) și mai 2022 (data la care Codul penal a fost amendat prin OUG ca urmare a deciziei CCR privind prescripția din 2022).

dragnea
Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Instituția prescripției speciale permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe sau citarea persoanei vizate de ancheta penală în calitate de suspect sau inculpat. Totodată, Înalta Curte a stabilit că lipsa prescripției speciale în perioada 2018-2022 reprezintă lege penală mai favorabilă, arată sursa menționată.

Ciutacu: Ei au o temere ca nu cumva să rămână barosanii după gratii

În viziunea jurnalistului România TV Victor Ciutacu, este vorba de o portiță legală „cu dedicație”.

Sursa foto: EVZ.ro

„Decizia e valabilă pentru dosarele aflate acum pe rol, nu și pentru cei care sunt la pușcărie. Ai dreptate, dar n-ai de luat. Ăia care au apucat să intre, Udrea, Mazăre, sănătate, rămân la ocnă. Ăilalți care n-au apucat să intre, ori că au fugit din țară, ori s-au lungit, sănătate. Uite exemplu, Udrea are o pedeapsă definitivă în Gala Bute de 6 ani, cu aia rămâne, dar scapă de Hidroelectrica și de campania lui Băsescu, cele două dosare aflate în  curs. E absurd, un om stă la pușcărie pe o chestie care s-a dovedit invalidă. (…) Înalta Curte a decis că niște oameni stau la pârnaie pentru că li s-a aplicat ceva greșit­”.

„Magistrații au o temere să nu iasă miile de infractori, violatori. Ei de fapt au o temere, să nu cumva iasă barosanii de la ocnă, violatorii, ocnașii de meserie să rămână acolo”, a mai completat Ciutacu.

Turcescu: Eroii anti-corupție au distrus justiția

În altă ordine de idei, arată moderatorul podcastului EVZ-Capital, justiția din România a ajuns într-o stare deplorabilă și în urma campaniilor duse de așa-zișii eroi anti-corupție.

„În ce țară trăim? Ați mai auzit vreodată, undeva pe pământul ăsta, harababură mai mare în ceea ce privește legile hotărârile judecătorești, felul în care se respectă sau nu se respectă decizii ale Curții Constituționale? Sau felul în care se prescriu fapte, cum s-a întâmplat în România în ultimii 10-15 ani? Eroina luptei anti-corupție, Kovesi, împreună cu eroii anti-corupție ca Livia Stanciu, nea Gusti Lazăr, ce-ați făcut din justiția asta? Nu mai punem de-ăștia, Portocale șamd”, a exclamat Robert Turcescu.

Emisiunea integrală: