Acționarul majoritar al firmei a trecut, prin urmare, la „curățenie generală”, pe un tipar consacrat deja în România de patronii austrieci.
Firma românească este Asirom, acționarul austriac este Vienna Insurance Group, iar „victimele” au fost doi dintre membrii board-ului, adică Dan Gătăianțu, care îndeplinea și funcția de CFO și Daniela Meghea. Anterior, din boardul Asirom fusese scos Dragoș Călin, responsabil de vânzări în perioada cu cel mai important boom prin care a trecut Asirom în ultimul deceniu.
Practic, în acest moment, compania este condusă de un board format exclusiv din oameni formați și consacrați la o companie concurentă, Allianz Țiriac.
Este vorba despre Cristian Ionescu(CEO), Bogdan Zamfirescu (șef de operațiuni) și Octavian Bazon(responsabil de daune).
Bazon, mai vechi la Asirom decât ceilalți doi, s-ar fi aflat, de asemenea, în vizorul VIG, pentru schimbare, însă a rămas la insistențele fostului coleg de la Allianz Țiriac, Cristian Ionescu.
În acest moment, spun sursele Capital, compania se află într-o stare financiară foarte proastă. Pierderea la șase luni se apropie de suma record de 40 de milioane de lei, iar societatea este aproaape de a fi obligată să plătească și o amendă venită de la Consiliul Concurenței, fapt care ar duce „gaura” totală la peste 100 de milioane de lei.
Despre motivul pentru care Asirom va încasa, aproape sigur, o amendă echivalentă cu 5% dinprimele brute subscrise Capital a scris în exclusivitate.
Din profitul declarat, VIG ar trebui să aștepte ani buni pentru a recupera o asemenea pierdere.
A venit nota de plată și Asirom pare că nu poate să o plătească la timp
Situația proastă în care se află Asirom este, în mare parte, rezultatul politicii agresive duse de fostul CEO, Juraj Lelkes, cel care a apăsat tare pe pedala RCA, în perioada 2015-2017.
Așa cum se întâmplă, în general, cu portofoliile de RCA, daunele majore au început să vină abia după doi-trei ani de la boom-ul de vânzări. Situația este cu atât mai specială cu cât Asirom a decis să reducă treptat vânzările de RCA și să marșeze mai ales pe asigurări facultative, ceea ce o pune într-o poziție dificilă în ceea ce privește lichiditatea.
Ultimele date, publicate și de Capital, arată că Asirom ocupă prima poziție în ceea ce privește reclamațiile trimise la ASF de păgubiții din accidente produse de asigurați cu RCA la compania deținută de VIG.
Aproape 27% din toate reclamațiile primite de Autoritate au venit pe numele Asirom, de la păgubiți care reclamă fie că s-a întârziat mult cu constatarea sau plata dauneifie ca au primit despăgubiri incomplete sau au fost respinși la plată fără un motiv justificat.
Paradoxal, la doar o zi după ce ASF a făcut publice reclamațiile la șase luni, CEO-ul Asirom, Cristian Ionescu a vorbit despre roboții care administrează astăzi dosarele de daună, mult mai eficient decât o fac oamenii. Aceasta în contextul în care Asirom are clar un deficit de angajații în zona de daune, fapt care se vede deja de doi ani.
De altfel, echipa Ionescu-Zamfirescu a venit de la Allianz cu mentalitatea de acolo și încearcă să implementeze sistemele de la compania deținută de cel mai mare grup german de asigurări. La Asirom, însă, este mult mai greu, deoarece vorbimdespre o companie rigidă, populată de agenți cu vârsta înaintată și cu mentalități din vremea când totul se făcea „cu creionul pe hârtie”.
Cei doi încearcă să repoziționeze Asirom din zona RCA unde a fost dusă de Juraj Lelkes către polițe CASCO și de sănătate, adică exact cele două linii pe care se concentrează astăzi și Allianz Țiriac. Dacă la Allianz această opțiune a fost ubna de succes, iar profitul de anul trecut o demonstrează, la Asirom nu este cazul, cel puțin deocamdată.
Pentru a se scutura de RCA, Asirom practică prețuri sub media pieței pentru asigurări facultative, iar asta înseamnă pierderi.
Un exemplu concret este polița e sănătate pentru angajații Tarom. Asirom a luat-o pentru doar 300.000 de euro, în timp ce, spun sursele Capital, concurenții săui de la licitație au mers de la 900.000 de euro în sus.
Chiar și așa, Asirom nu a reușit să reducă foarte mult volumul de RCA, ea având în continuare circa 17% din piață, comparabil doar cu granzii RCA, adică City Insurance și Euroins. Acest aspect arată că Asirom se află într-o perioadă cu probleme de lichiditate, rămânând captivă pe RCA pentru a putea face față. Această ipoteză ne-a fost confirmată de mai multe surse din lumea asigurărilor.
VIG ar vrea să mutualizeze pierderile
Aceasta fiind starea Asirom, Vienna Insuarnce Group ar lua în calcul să fuzioneze cele două companii de asigurări generale pe care le deține, adică Omniasig și Asirom. Astfel, spun sursele noastre, grupul ar rezolva problema Asirom fără să fie nevoit să aducă majorări foarte mari de capital.
Acesta ar fi sensul reducerii numărului de membrii ai boardului, în condițiile în care societatea care va rezulta va avea 7 membrii, per ansamblu.
După ce a trecut printr-o fuziune dificilă(BCR Asigurări-Omniasig), Omniasig a reușit să se stabilizeze și, astăzi, spre deosebire de Asirom, are poziția și drumul său. Este lider al pieței de asigurări corporate și se concentrează pe câteva linii de asigurare pe care le-a cultivat încă de la început.
Pentru Omniasig, fuziunea cu Asirom nu ar fi deloc o veste bună, însă ar putea fi o soluție pentru acționarul său majoritar.