Euro s-a apreciat luni la un nou maxim istoric, în fața monedei naționale, cursul de schimb crescând cu 0,13% față de ziua de vineri, până la 4,7729 lei/euro. Iar leul a mai atins o cotaţie minimă record joi, 14 noiembrie, când cursul a fost de 4,7669 lei/euro.
Pentru a identifica sursa cauzelor care au condus la slăbirea monedei naționale, Capital a luat legătura cu analistul financiar Dragoș Cabat.
”Deprecierea din ultimele zile ale monedei naționale are cauze interne, nu poată fi pusă pe tema unor evoluții regionale – în regiune, doar forintul unguresc a înregistrat o scădere oarecum similară în ultima vreme -, celelalte monede, zlotul, coroana și toate celelalte, au fost stabile, deci nu au fost probleme la nivelul Europei Centrale și de Est”, a declarat Dragoș Cabat, în exclusivitate pentru Capital.
”Pe plan intern, există doi factori care au condus la această situație. O dată, este factorul sezonier, care în general, în perioada înainte de Crăciun (cam cu o lună înainte), atunci când încep să crească importurile, crește bineînțeles cererea de valută, de euro în special, dar nu numai.
Campioana la inflație
Ne așteptăm deci în perioada următoare la importuri mai mari de bunuri de consum, de fapt, a fost deja și Black Friday, deci chiar un pic mai dinainte au început aceste importuri de bunuri de consum, dar așteptăm și Crăciunul și Sărbătorile de Iarnă, care o să amplifice procesul.
Celălalt motiv este dat de informațiile care au apărut săptămâna trecută, cum că România rămâne campioana inflației în Uniunea Europeană -UE și continuă să aibă inflație foarte mare (sigur, pentru timpurile acestea, nu foarte mare în termeni absoluți, dar mare în comparație cu celelalte țări din UE)”, a adăugat analistul financiar.
”Apoi, creșterea economică dă semne clare de slăbire puternică. Avem, în schimb, deficit comercial foarte mare la nouă luni și probabil că deficitul bugetar va depăși ținta de 3% din PIB – deci toate aceste lucruri negative, la nivel macroeconomic, o creștere economică mai mică, coroborată cu dezechilibre care par să se adâncească, indică un impact care are consecințe imediate asupra leului.
Nou nivel de echilibru
Și sigur că lucrurile nu sunt totuși foarte noi. Adică, evouluția asta, numai cine se preface că nu vede sau cine îi crede pe politicieni nu a intuit-o. Bineînțeles că lucrurile se știau de ceva de timp, nu ne-am dat seama fix săptămâna trecută că avem cea mai mare inflație și că avem deficit de cont curent, iar cel bugetar va sări de 3%”, apreciază Dragoș Cabat.
”Însă, peste faptul că toate aceste lucruri se cunoșteau, se suprapune un efect emoțional, care se vede întotdeauna la traderii de valută. Prin urmare, Banca Națională trebuie să intervină pe piață și probabil va interveni, ca să calmeze această presiune mai mare decât în mod normal, care se pune pe cursul de schimb. Probabil că pe termen scurt se va opri această cădere.
Dar, pe termen mediu, adică în următoarele trei, patru, luni, sigur că Leul trebuie să își găsească un nou nivel de echilibru, față de euro, iar acest nivel de echilibru va fi unul mai slab, adică mai degrabă 4,89, 4,9, poate chiar 5 lei pentru un euro”, a spus el în concluzie.