Ponta: ”Dar s-a prescris!”

Victor Ponta a recunoscut că a dat șpagă. ”Dar s-a prescris”, a adăugat politicianul. De fapt, este vorba despre un episod de pe vremea când fostul premier făcea armata. În regimul Ceaușescu, desigur.

”Nu era ușor în armată. Dacă nu rezolvam niște lucruri, eram înghețat bocnă, ca și colegii mei”, a spus Victor Ponta.

Cât despre posibilitatea cea mai des întâlnită, aceea de a da șpagă ca să îți păstrezi carnetul de șofer, politicianul spune că nu a uzat de așa ceva. În schimb, a rememorat cu plăcere un moment petrecut alături de fiica sa Irina.

”M-a oprit polițistul pentru viteză. Am cooperat, am predat actele, dar am făcut-o ca să vadă Irina cum se procedează atunci când greșești. Polițistul a intrat în jocul meu, dar a fost sincer impresionat că am vorbit atât de frumos și mi-a dat numai un avertisment, deși am insistat pentru amendă. La plecarea, Irina a zis ”te-au lăsat, te-au lăsat, pe mami n-au lăsat-o!”, a spus Ponta în podcastul Hai România!

Cine este Victor Ponta

Potrivit CV-ului său, a participat între 1995 și 2002 la cursuri organizate de FBI (combaterea infracțiunilor financiar-bancare), Banca Națională a Greciei (seminar pe tema companiilor offshore), Procuratura Națională Antimafia, Departamentul Trezoreriei SUA sau OLAF.

Până să intre în politică, Victor Ponta a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 (1995-1998), la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție (1998-2001) și la Biroul de Combatere a Spălării Banilor (2000-2001).

În 2001 a intrat în Guvernul condus atunci de Adrian Năstase, ocupând, printre altele, funcția de șef al Corpului de Control al Guvernului, cu rang de secretar de stat. În paralel, în 2002 devenea președinte al Tineretului Social Democrat, funcție ocupată până în 2006, când devine vicepreședinte al Partidului Social Democrat, până în 2010.

Conduce PSD, pierde la prezidențiale

În 2010, Victor Ponta a preluat conducerea PSD de la Mircea Geoană, care tocmai fusese învins de Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din 2009.  În 2011, Victor Ponta semna, alături de Crin Antonescu (atunci președinte PNL) și unul dintre liderii Partidului Conservator (fondat de Dan Voiculescu), înființarea Uniunii Social Liberale (USL), cu ajutorul căreia a ajuns la Palatul Victoria, în anul 2012.

USL (formată ulterior din PSD, PNL, PC și UNPR, partidul lui Gabriel Oprea) devenea principala opoziție împotriva președintelui de atunci, Traian Băsescu, pe care a reușit să îl și suspende a doua oară, în 2012.

În iulie 2012, USL (care avea majoritate în Parlament și conducea și Guvernul) a demis Avocatul Poporului, președinții celor două Camere ale Parlamentului, a limitat atribuțiile Curții Constituționale și l-a suspendat pe președintele de atunci, Traian Băsescu.

Chestiuni ”problematice”

Comisia de la Veneția concluziona că aceste măsuri „sunt problematice din punct de vedere al constituționalității și al statului de drept”.  Ceea ce s-a întâmplat în iulie 2012, interpretat alături de opinia Comisiei de la Veneția, a fost catalogat atunci în presă drept „un puci” organizat de USL, condus de Antonescu și Ponta, sau „lovitură de stat”, în opinia lui Băsescu. Deși făceau parte din aceeași alianță, relația lui Antonescu cu Ponta a fost una tumultoasă.

Cei doi s-au acuzat reciproc că sunt „mincinoși”, iar totul a culminat cu decizia luată de PNL în 2014 de a se retrage de la guvernare. 2014 a fost și anul în care Victor Ponta a candidat la alegerile prezidențiale, pe care le-a pierdut în turul al doilea în fața lui Klaus Iohannis, candidatul PNL.  A obținut, totuși, 3.8 milioane de voturi în primul tur (l-a și câștigat, cu 40%) și 5.2 milioane de voturi în al doilea tur (45%, versus 54% cât a obținut Klaus Iohannis).