Colonelul în rezervă Dan Antonescu, a explicat dacă, din experiența sa în poliție, a mai fost vreodată un an sau vreo perioadă cu atât de multe crime, jafuri, sau incendii voite sau nu. El a menționat că această perioadă nu este mult diferită de alți ani.
„Spuneam că nu este un an mult diferit, dar, ca o noutate, ceea ce, din punctul meu de vedere, este extrem, extrem, extrem de periculos, este faptul că multe dintre fapte, fie că vorbim de accidente rutiere, fie că vorbim de fapte de violență voite, acolo vorbim de cele mai multe ori despre vătămări din culpă, sau de ucideri din culpă…
De multe ori eu le-aș încadra chiar ca omor, avem fapte de mare violență, comise și cele de la circulație, dar și cele de regulă în cuplu, în familie, comise de oameni aflați sub influența nu neapărat a alcoolului, cât a drogurilor.
Este un flagel, este o realitate pe care au constatat-o și cei din fruntea țării”, a spus acesta.
Dan Antonescu apreciază schimbarea legii pentru pedepsirea lor băuți la volan
Dan Antonescu a spus că deși nu au fost schimbări majore, este important și acei câțiva pași legislativi făcuți. Acesta a făcut referire la cuantumurile unor pedepse.
El a ținut să aprecieze modificările în bine în ceea ce privește accidentele rutiere comise de șoferi aflați sub influența alcoolului și în urma cărora apar decese.
Tragedia de la 2 Mai, analizată de expertul criminolog
Specialistul a vorbire și despre tragedia de la 2 Mai. El a punctat că a fost cazul cel mai mediatizat, de un tragism ieșit din comun. Dan Antonescu a menționat că că a văzut fotografii de la locul faptei iar ceea ce a observat l-a marcat.
„Ori, aici vorbim de neaparat de teribilism, de o inconștiență, poate, bazată pe, nici nu știu cum să-i spun, siguranța deplinei protecții din partea cuiva. (…)
Dacă mergem pe factorii favorizatori, că tot spune de specializarea mea în criminologie, există factori favorizanți în foarte multe infracțiuni și chiar și în cartea pe care am scris-o am punctat că, într-un caz de om mort, de exemplu, unde autorul a omorât o persoană, nu avem de a face doar cu un autor și doar cu o victimă”, a spus acesta într-un nou episod al podcastului Legea junglei a lui Laurențiu Dan Ionescu.
Mai mulți autori ai tragediei din punct de vedere moral
El a ținut să arate că avem de a face cu autorul din punct de vedere penal. Dar, din punct de vedere moral avem foarte mulți autori. Dan Antonescu i-a indicat, în context, pe cei care l-au încurajat, cei care nu l-au îndrumat la timp, cum la fel de bine avem și victimele.
Conform acestuia, în afară de cel care a decedat sau cel care a fost vătămat, avem de a face și cu aparținători apropiați. Aceștia suferă alături de cel care a fost vătămat. Dar, în același timp, chiar și autorul poate fi o victimă, a mai spus acesta.