Dan Dungaciu, expert în spațiul ex-sovietic, a explicat în podcastului găzduit de Ionuţ Cristache pe canalul de YouTube „HAI România!” ce se întâmplă de fapt cu Rusia. El a menționat și care va fi situația pentru Republica Moldova, în cazul în care Rusia va ieși învingătoare.
Dan Dungaciu a vorbit despre Republica Moldova, menționând că declanșarea războiului din Ucraina i-a oferit statul de candidat pentru aderarea UE.
„Politic vorbind, Moldova este stat divizat între UE și Rusia. Maia Sandu a ajuns la putere în urma unui acord Europa SUA Rusia. Contextul plasării era bazat pe filozofia că Rusia și Occidentul trebuie să colaboreze. Dodon declanșează anticipatele știind că va pierde, Sandu ajunge președinte pe ideea care a fost atunci când ea era premier”, a spus Dan Dungaciu.
Moldova mai sta la poarta UE încă câteva decenii
În opinia sa, Maia Sandu n-a vorbit despre strategia europeană, ca să aducă tot mai mult electorat.
„Vine războiul și joacă un rol care nu i-a plăcut, să fie un președinte de război, a venit momentul să aleagă partea și acum este un președinte al geopoliticii ceea ce a detestat cel mai mult. A pierdut electoratul iar Republica s-a întors la situația de dinainte jumătate pro-vest și pro est. Totul depinde de război. Singura dovadă de suveranitate ar fi să se unească cu România, în rest ei nu controlează nimic. Dacă războiul se prelungește Moldova mai sta la poarta UE încă câteva decenii, mizele sunt în altă parte, iar Sandu se va lupta din nou cu cealaltă jumătate pro-rusă.
Acum ce poate să facă, este foarte greu structural vorbind Moldova este intr-o mare problemă. Gândiți-vă că agricultorii moldoveni nu mai au loc nici de noi nici de ucraineni, nu-și mai pot vinde nimic. Nu-și mai pot trimite grânele cu vaporul numai au pe unde, a spus specialistul.
Ne interesează ca rușii să fie excluși din Ucraina
Întrebat de Ionuț Cristache ce oferă Moldovei astăzi Occidentul, Dan Dungaciu a arătat că moldovenii știu foarte bine neseriozitatea politicii de la București și că noi n-avem politică față de Republica Moldova.
„Pierde definitiv Moldova dacă Putin câștigă. Pe noi ne interesează ca rușii să fie excluși din Ucraina.
Dincolo de Prigojin, jocul este pe teren, în acest moment contraofensiva n-a mers atât de repede cum ne așteptam. Vă aduceți aminte că în jurul Bahmut-ului s-au organizat 9-12 batalioane antrenate în Occident, echipate motorizate cu tehnică Occidentală, cu ele trebuie să facă contraofensivă. Nu știm câte sute de mii de ruși sunt acolo, hai să zicem că sunt 50-60.000 de ucraineni, care au de trecut peste 3 linii de apărare și încă n-au trecut de prima linie”, a spus acesta.
El a arătat că ucrainenii și-au aruncat două brigăzi in luptă.
„Problema importantă, ei n-au ajuns să rupă liniile de apărare și trebuie să facă ceva ce nici americanii n-au reușit, și anume faza a patra, după ce i-ai învinși pe ruși trebuie sa stabilizezi toată zona americanii n-au făcut asta în Iraq, Afghanistan. N-au câștigat pacea, faza a patra are problemă legată de populația de pe teren, Probleme Kievului este populația din Donbass, este o populație insurgentă, noi ne trezim că dacă îi înving pe ruși ne trezim ca n 2014 se vor revolta populațiile de acolo. Rușii au exportat modelul unei campanii psihologice și modelul comparativ”, a spus acesta.
Sunt foarte multe incertitudini pe termen scurt
Dan Dungaciu a explicat că un cetățean de 65 de ani nu mai are nicio speranță că își va primi pensia, dar dacă-și ia cetățenia rusă mai are o speranța.
„Ucraina nu acceptă dublă cetățenie, aproape 5 milioane au plecat în Rusia, și care nu se vor mai întoarce, din zonele rusofone și atunci rușii ce au făcut, au schimbat legislația, „veniți la noi doar cu cererea de renunțare a cetățeniei ucrainene și vă dăm noi cetățenia pentru că ei n-o să vă accepte cererea de renunțare a cetățeniei.
În Rusia, este hrană și energie, în Ucraina ce va fi? Sunt foarte multe incertitudini pe termen scurt, un om de 55-65 de ani se gândește pe termen lung. Rușii au niște mecanisme de seducție”, a conchis acesta în podcastul Hai România!.