Una din soluțiile pentru ieșirea din impas, în opinia lui Dăianu, este constituirea unui buget federal al UE, care ar putea finanța, în situații de urgență, statele membre. ”Astfel s-ar detensiona posibilele revolte sociale determinate de susținerea unor astfel de cheltuieli de la bugetele naționale. Ar copia modelul SUA. Acest buget federal ar putea fi finanțat prin emiterea de eurobonduri”, spune fostul ministru de finanțe. 
Acesta insistă pe corecta diagnosticare a problemelor din zona euro, susținând că acestea nu au apărut numai din cauza problemelor bugetare și dă exemplul Irlandei și Spaniei, țări în care expansiunea sistemului privat și a sistemului financiar a determinat dezechilibre.
”Negliijarea supraîndatorării externe a economiei private și a sistemului bancar poate crea mari probleme. În Japonia peste 90% din datoria publică este față de rezidenți și de aceea situația este cu totul alta”, explică Daianu.
O altă problemă pe care UE trebuie s-o rezolve este cea legată de decalajele de dezvoltare dintre diferitele zone și regiuni comunitare. ”Dacă nu vor fi instituite politici la nivel european care să permită atenuarea decalajelor, tensiunile se vor perpetua, iar zona euro va rămâne vulnerabilă. Aceste politici sunt necesare nu numai pentru a atenua decalajele, dar și pentru a oferi creștere economică pentru țările care aplică programe de austeritate”, este de părere Daniel Dăianu.
Acesta consideră că dobânzile mari care s-au practicat până acum pentru finanțarea statelor europene sunt o consecință a faptului că liderii europeni nu au adoptat politici de reconstrucție a zonei euro, măsurile de austeritate neoferind și o susținere pentru creșterea economică.
”Morala pentru România: bine că nu suntem în zona euro! Pentru noi este esențial ca acestă criză să fie surmontată, iar intrarea în incapacitate de plată a Greciei să fie una ordonată”, conchide Dăianu.