Candidatul la președinție Daniel Funeriu, față în față cu jurnaliștii Dan Andronic, Robert Turcescu și Mirel Curea. Un podcast direct, fără vorbe mari, fără menajamente. De la 12:00, live, pe canalul de YouTube „HAI România!” și pe pagina de Facebook EVZ.

Daniel Funeriu, față în față cu Andronic, Turcescu și Curea

În primul rând, Robert Turcescu a dorit să află care este părerea candidatului cu privire la anularea alegerilor din 6 decembrie.

„Cum te poziționezi față de anularea alegerilor din 6 decembrie? Care este punctul tău de vedere referitor la ceea ce s-a întâmplat?”, a întrebat Turcescu.

Ulterior, Dan Andronic a oferit următoarea completare.

„Punctul tău de vedere în calitate de candidat la președinție, ca să fie clar. Nu ne interesează o părere personală, ci una instituțională”, a subliniat jurnalistul.

Răspunsul lui Funeriu a fost următorul.

„Eu am această imagine de om care vorbește teoretic. O să încerc să vorbesc și teoretic și practic. Practic, nu-mi convine. Aș fi vrut să nu fie anulate alegerile. Să avem alegeri prezidențiale, să avem un președinte, să-mi văd de treaba mea. Ar fi fost bine pentru România să aveam un președinte ales democratic, cu legitimitate”, a răspuns candidatul.

Regulile s-au schimbat, iar politicienii nu s-au prins

Candidatul a spus apoi că vremurile s-au schimbat, regulile după care funcționează motorul democrației nu mai sunt aceleași, iar „politicienii nu s-au prins”.

De asemenea, acesta a subliniat că „doar istoria ne va spune dacă această măsură a fost salutară sau o tragedie pentru democrația românească”.

Pe moment, spune el, vedem „că nu e bine”. Funeriu a amintit apoi de problema Visa Waiver și reacția „destul de ostilă a unor reprezentanți ai administrației Trump”.

În opinia candidatului la alegerile prezidențiale din 2025, toate acestea, inclusiv reacția vicepreședintelui american JD Vance la Munchen, sunt „un rezultat direct al acestor anulări”.

„Pe 22, când s-a încheiat mandatul lui Iohannis, să avem un președinte care să-și intre în rolul constituțional. Asta aș fi vrut eu ca cetățean. Faptul că nu s-a întâmplat asta e un lucru foarte grav, ca să fie clar. Vreau să vă dau și un răspuns conceptual. (…) Democrația este mecanismul prin care demosul, poporul, e legat de kratos, de conducere, de putere.

Practic, este acel motor care funcționează. Ca orice motor, funcționează pe baza unor reguli. Ei bine, social media, Tik Tok și toți ăștia, a schimbat radical modul de funcționare a acestui motor. Legislația, reflexele, răspunsul clasei politice la această schimbare radicală a modului în care oamenii interacționează între ei, s-a lăsat prea mult așteptată. Vremurile s-au schimbat și regulile după care funcționează motorul democrației nu mai sunt aceleași, iar politicienii nu s-au prins. Politicienii au crezut că totul merge ca înainte”, a completat candidatul.

Întreaga ediție a podcastului poate fi urmărită aici.