EXCLUSIV. Daniel Funeriu, despre scoaterea religiei din școală: Riști să lași un gol periculos

podcast 3 septembrie

SURSA FOTO: Capital

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a vorbit în podcastul de marți, printre altele, despre rolul religiei în școli. Acesta a recunoscut că, inițial, când a devenit ministru, a dorit să reducă rolul religiei în școală.

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, despre rolul religiei în școli

În cadrul podcastului „Esențial”, difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”, Daniel Funeriu, fost ministru al Educației și actual consultant al Comisiei Europene în domeniul educației, a discutat despre noul pachet de Legi ale Educației, adoptat anul trecut, precum și despre temele esențiale în educație care sunt adesea ignorate de autorități.

Aceste legi au fost implementate la 12 ani după legea Miclea-Funeriu, care a adus schimbări semnificative în sistemul educațional românesc.

Daniel Funeriu a realizat o analiză detaliată a punctelor forte și slabe ale noului pachet de legi, subliniind importanța adaptării sistemului educațional la nevoile actuale ale societății.

Cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea noului an școlar, Funeriu a oferit o radiografie completă a stării actuale a educației în România, evidențiind atât progresele realizate, cât și provocările care rămân nerezolvate.

Un subiect al discuției a fost rolul orei de religie în școlile din România. Funeriu a explicat că, potrivit Constituției, școala este obligată să ofere ora de religie, dar părinții au libertatea de a alege dacă își înscriu copiii la această oră.

„Sunt două paliere foarte importante ale acestui subiect. Din păcate nimeni nu le-a elucidat. Primul este un aspect legat strict legal. Constituția spune că școala este obligată să ofere religie potrivit cerințelor specifice fiecărui cult, nu istoria religiilor. Asta nu se poate schimba. Niciun ministru nu poate schimba ce spune în Constituție.

În același timp, Constituție ne dă libertatea de conștiință. Atunci Curtea Constituțională a spus foarte corect. Față de ce scrie în Constituție, școala este obligată să ofere oră de religie. În același timp, părintele nu are nicio obligație să-și înscrie copilul. Înscrierea trebuie să fie voluntară”, a precizat Funeriu.

Ca ministru a dorit inițial să reducă rolul religiei în școală

Daniel Funeriu a recunoscut că, inițial, avea intenția de a reduce rolul religiei în școală, considerând că alte discipline, precum matematica, ar fi mai utile.

Cu toate acestea, după discuții ample, inclusiv cu Patriarhul Daniel și cu fostul său director de liceu din Franța, Funeriu a ajuns la concluzia că religia joacă un rol important în viața spirituală a multor oameni și că eliminarea acesteia din școală ar putea lăsa un gol periculos.

„Am discutat cu multe persoane acest lucru, inclusiv cu Patriarhul Daniel, pentru că nu poți să iei o decizie care implică 3 milioane de copii și o națiune întreagă pentru că așa ți se pare ție. Trebuie să înțelegi și ce gândesc și alții.

Un rol determinant în decizia mea l-a avut fostul director de liceu din Franța. Acesta mi-a spus că oamenii au nevoie de o dimensiune spirituală. Foarte mulți o găsesc în religie. Marile religii au făcut proba timpului. (…) Am ajuns la o situație de echilibru în societățile occidentale între religiile tradiționale și societate. Dacă scoți religia, dimensiunea spirituală din ceea ce primește un copil la școală, riști să lași un gol enorm care poate fi umplu cu tot felul de nebunii.

Vedem că lipsa reperelor de tradițiile creștine, care ne-au făcut pe noi să fim ceea ce suntem azi, pot să creeze probleme individuale și în societate foarte mari”, a explicat Daniel Funeriu.

Mai multe detalii despre acest subiect puteţi urmări în podcastul difuzat exclusiv pe canalul de YouTube „HAI România!”. Vizionare plăcută!